V dnešných amerických voľbách pôjde o veľa

    0
    Kapitol a Snemovňa reprezentantov vo Washingtone (Autor: TASR)

    Američania si budú môcť zvoliť všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov, ktorí sú volení na dva roky. Okrem nich sa o znovuzvolenie bude uchádzať aj 35 senátorov, ktorí sú do 100-členného Senátu Spojených štátov volení na šesť rokov.

    V hre je tiež 39 miest guvernérov jednotlivých štátov Únie, ktorí sú vo väčšine štátov volení na štyri roky. Výnimkou sú štáty Vermont a New Hampshire, kde guvernérov volia len na dvojročné obdobie.

    Okrem toho sa v tzv. supervolebný utorok uskutočnia aj početné iné regionálne či komunálne voľby, ako aj voľby starostov mnohých miest. 

    Prvé volebné miestnosti sa otvoria v utorok o 12.00 h SEČ na východnom pobreží krajiny, posledné uzavrú v stredu o 06.00 h SEČ v štáte Havaj.

    Dôležitosť tohtoročných kongresových volieb uznáva aj americký prezident Donald Trump, ktorý bol v roku 2016 prezidentským kandidátom Republikánskej strany.

    V prípade, že vo voľbách do Snemovne reprezentantov, ktorú momentálne ovládajú republikáni, zvíťazia demokrati, čo predpokladajú analytici z oboch táborov, mohlo by to zásadne skomplikovať Trumpove legislatívne plány na nasledujúce dva roky. V Snemovni majú republikáni momentálne 235 kresiel, demokrati 193. Sedem mandátov je neobsadených.

    Pre Trumpa je však podľa tlačovej agentúry AP ešte dôležitejšia skutočnosť, že ak väčšinu v Snemovni získajú demokrati, budú môcť spustiť proces tzv. impeachmentu (ústavnej žaloby) prezidenta za jeho viaceré osobné a profesionálne prešľapy.

    Mnohí demokrati sa takýmito ambíciami ani netaja. Podľa článku 1 Ústavy Spojených štátov je totiž Snemovňa jediným orgánom v krajine, ktorý takýto proces môže iniciovať.  

    Republikáni majú pred voľbami väčšinu aj v Senáte, kde im v tomto 100-člennom zákonodarnom zbore patrí 51 kresiel. Ak by demokrati, ktorí majú 49 senátorov, chceli získať väčšinu aj tam, potrebujú v utorok republikánom zobrať dve kreslá. Väčšina politických analytikov sa však domnieva, že v Senáte si republikáni väčšinu udržia.

    - Reklama -