USA uvalia na Rusko ďalšie sankcie

    0
    Vladimir Putin sa smeje na výroku vlastného ministra o vývoze bravčového do moslimskej krajiny (Autor: ReproFoto: YouTube)

    Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí totiž v stanovenej 90-dňovej lehote, ktorá vypršala v utorok, Rusko neposkytlo dostatočné záruky, že opätovne nepoužije chemické zbrane. 

    K útoku na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru došlo 4. marca v anglickom Salisbury, pričom podľa Británie bola pri ňom použitá nervovoparalytická látka novičok. Spojené štáty a ich spojenci podozrievajú z útoku Moskvu, ktorá to rozhodne popiera. 

    Podľa Washingtonu Rusko otrávením Skripaľa novičkom porušilo americký zákon z roku 1991, ktorý zakazuje použitie chemických a biologických zbraní. 

    Spojené štáty preto v auguste vyzvali Rusko, aby sa do 90 dní zaviazalo, že už nebude používať novičok a ďalšie chemické zbrane a aby umožnilo súvisiace medzinárodné inšpekcie na svojom území. Moskva však stanovené podmienky nesplnila. 

    “Dnes (6. novembra) ministerstvo informovalo Kongres, že nemôže potvrdiť splnenie uvedených podmienok zo strany Ruskej federácie,” uviedla hovorkyňa rezortu diplomacie USA Heather Nauertová. 

    Podľa spomínaného zákona o eliminácii chemických zbraní musia teraz podľa nej nasledovať príslušné sankcie, píše agentúra Reuters.  

    - Reklama -