Most reaguje na SNS: Globálny pakt o migrácii neohrozuje suverenitu SR, uznesenie netreba

    0
    Béla Bugár, predseda strany Most-Híd (Autor: TASR)

    “Predmetný pakt OSN by politické strany nemali zneužívať na vytĺkanie lacných politických bodov šírením poplašných správ napríklad o povinných kvótach, ktoré strana Most-Híd jednoznačne odmieta a ktoré dokument OSN ani nemá ambíciu zavádzať,” napísala hovorkyňa strany Klára Debnár. Pakt podľa nej ponúka priestor na konštruktívnu diskusiu na úrovni medzinárodného spoločenstva, na Slovensku aj v rámci koalície.

    Pakt kritizovala strana SNS, ktorá chce, aby sa jeho rizikami zaoberal nielen rezort diplomacie, ale aj koaliční partneri a ostatné politické strany. Pripomenula, že v pakte sa spomína viac ako 100 záväzkov a aj keď sa dokument “tvári ako nezáväzný”, zavádza rôzne spôsoby implementácie a následnej kontroly a hodnotenia tohto paktu.

    Lajčák minulý týždeň okrem iného vyhlásil, že Globálny pakt OSN o migrácii je politický dokument, ktorý členské krajiny do ničoho nenúti a formulovanie migračnej politiky ostáva suverénnym právom každého štátu. V dokumente sa podľa jeho slov nepíše, že migrácia je ľudské právo ani to, že nie je rozdiel medzi legálnou a nelegálnou migráciou.

    Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) ubezpečil občanov SR, že Slovensko nijako nemení svoju pozíciu v otázke migrácie. Tvrdí, že vláda pod jeho vedením v žiadnom prípade neurobí nič, čo by mohlo akokoľvek ohroziť, či oslabiť bezpečnosť a suverenitu SR.

    Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.

    - Reklama -