Návrat vodcu? Štvrtina Nemcov s tým nemá problém. Prekážajú im moslimovia, migranti a Rómovia

    0
    Protest v Nemecku (Autor: TASR)

    Výsledky štúdie ukazujú jasne. Kým približne 11 percent opýtaných Nemcov si praje, aby sa na čelo ich krajiny postavil autoritatívny vodca, ďalších viac ako 16 percent túto možno neodmieta, majú však na túto otázku svoje argumenty pre a proti. Spolu tak ide o viac ako štvrtinu populácie. Píše o tom český denník iDNES.cz.

    V prípade rozdelenia na východné a západné Nemecko sa tieto odpovede mierne líšia. Kým obyvatelia východného bloku dali návratu vodcu podporu takmer 14 percent, v krajinách západného Nemecka to bolo iba niečo cez 10 percent.

    Zo štúdie vyšli podobné výsledky aj pri iných odpovediach. Napríklad osem percent respondentov uviedlo diktatúru ako lepšiu štátnu formu, pričom 18,5 percenta ďalších ľudí uviedlo k tejto forme isté argumenty. Za diktatúru sú najmä menej vzdelaní ľudia, muži a obyvatelia východného Nemecka (13 percent). Podľa autorov prieskumu ide tiež o ľudí, ktorí sa ekonomicky nemajú zle, ale očakávajú, že sa ich situácia môže zhoršiť.

    Nadriadenosť, moslimovia, Rómovia, migranti

    Viac ako 11 percent Nemcov si myslí, že sú od prírody nadriadení iným národom, ďalších vyše 20 percent na túto vec nemá názor. Takmer desatina opýtaných konštatuje, že historici zveličujú zločiny nacizmu, pätina zo všetkých respondentov tento výrok považuje za čiastočne pravdivý.

    Viac ako tretina z nich má hlboko zakorenený názor, že migranti prichádzajú do ich krajiny iba s jedným cieľom – čerpať zo sociálneho systému. Rovnako uvádzajú, že čoraz viac Nemcov má negatívny postoj k cudzincom. Konkrétne ide o 44 percent, čo je oproti roku 2016 nárast o osem percentuálnych bodov. Nárast zaznamenali aj pri tvrdení, že sa Nemci vplyvom migrácie cítia ako cudzinci vo vlastnom štáte. Kým v roku 2016 s týmto názorom súhlasila polovica respondentov, výsledky prieskumu ukázali, že číslo narástlo na 56 percent.

    Rovnako negatívny názor majú aj na rómsku menšinu – až 60 percent ľudí si myslí, že majú sklony ku kriminalite a až polovica si myslí, že by sa im malo zakázať zdržiavať sa v centrách miest. Takmer tretina opýtaných aspoň čiastočne súhlasila s tvrdením, že židia k Nemcom úplne nepatria. Desatina Nemcov uviedla, že dané etnikum má aj dnes veľký vplyv, pätina vidí argumenty pre aj proti tvrdeniu. Štúdiu zverejnila Lipská univerzita v Berlíne v stredu 7. novembra. Uskutočnila sa v máji tohto roka a počas nej oslovili 2400 ľudí.  

    Autor: PH

    - Reklama -