Poslanci diskutovali o migračnom pakte, AfD sa s návrhom nepresadila

    0
    Hlasovanie poslancov nemeckého Spolkového snemu (Autor: TASR)

    Poslanci strán Únie, ako aj ich koaliční partneri zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), podobne ako zákonodarcovia z iných opozičných strán, kritizovali AfD za šírenie strachu z prisťahovalectva. Súčasne obviňovali tento pravicovopopulistický parlamentný subjekt, že sa pokúša zabrániť vytvoreniu medzinárodného rámca pre usporiadanú migráciu.

    Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

    Podľa lídra AfD Alexandra Gaulanda sa migrácia v predmetnom dokumente znázorňuje výlučne ako “zdroj blahobytu a udržateľného rozvoja”. V návrhu textu chýba, ako formuloval, čo len zmienka o tom, že migrácia môže destabilizovať krajiny a stiera sa v ňom rozdiel medzi hľadaním azylu a hľadaním možností lepšie žiť.

    Diskusia o dokumente by mala pokračovať na pôde zahraničného výboru nemeckého zákonodarného zboru.

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová 2. novembra počas návštevy Poľska vo Varšave na margo paktu uviedla, že v ňom osobne vidí príspevok na potlačenie ilegálneho prisťahovalectva. Dokument podčiarkuje suverenitu štátov v prisťahovaleckých otázkach a je bázou pre legálnu migráciu odborných pracovných síl alebo iných osôb z humanitárnych dôvodov. “Všetko to je v migračnom pakte z môjho pohľadu veľmi dôležité, právne nie je záväzný, a preto sa Nemecko k nemu hlási,” vyhlásila vtedy šéfka spolkovej vlády.

     

    - Reklama -