Slovinsko ešte raz preskúma vlastný postoj k migračnému paktu

    0
    Slovinský premiér Miro Cerar (Autor: TASR)

    Podľa jeho slov po rokovaniach s rakúskou rezortnou partnerkou Karin Kneisslovou Ľubľanu rozhodnutie Viedne prekvapilo. Šéfka rakúskej diplomacie mu pri stredajšom stretnutí poskytla ďalšie informácie o dôvodoch tohto rozhodnutia.

    Slovinská vláda by teraz mala podľa jeho názoru zvážiť, čo prípadne sformuluje výhrady voči dokumentu svetovej organizácie. Každopádne je správne o tom viesť diskusiu.

    Predseda slovinskej vlády Marjan Šarec, ktorého kabinet sa ocitol pod tlakom tamojšej konzervatívnej opozície požadujúcej odstúpenie od paktu, už v pondelok informoval, že do marockého Marrákešu na konferenciu, na ktorej by sa právne nezáväzný dokument mal prijať, nepocestuje, pripomenula tlačová agentúra APA.

    Predmetom rakúsko-slovinských rokovaní na úrovni ministrov zahraničných vecí bol vo štvrtok celý rad bilaterálnych otázok, v rámci nich hosť z Ľubľany požiadal o zvýšenie miery podpory slovinskej menšiny v Rakúsku.

    Obe strany priznali, že na otázku zintenzívnenia kontroly štátnych hraníc majú odlišný názor, avšak dodali, že to nepredstavuje veľký problém v dvojstranných vzťahoch. O niektorých iných otázkach sa na stretnutí nehovorilo, pretože sa musia riešiť na celoeurópskej úrovni.

    Na medzinárodnej scéne chcú obe krajiny spoločne začať iniciatívu na odmínovanie občianskou vojnou sužovaných oblastí Sýrie.

     

    - Reklama -