Gajdoš si pripomenul pamiatku vojnových veteránov

    0
    Generál Peter Gajdoš (Autor: Peter Števkov)

    “Všetci veteráni, ale aj bojovníci či už prvej, alebo druhej svetovej vojny si zaslúžia našu úctu, pretože sú pre nás, našu mládež, skutočnými hrdinami a predstaviteľmi vlastenectva, hrdinstva a odvahy, ktorí sa nebáli položiť svoje životy za slobodu a demokraciu,” uviedol Gajdoš.

    Na pietnom akte sa v piatok zúčastnil okrem iných aj veľvyslanec Spojeného kráľovstva Andrew Garth. “Dnes sme sa tu stretli, aby sme si pripomenuli a uctili tých, ktorí zaplatili tú najvyššiu cenu, aby sme dnes mohli žiť v slobode,” uviedol veľvyslanec Spojeného kráľovstva. “Boli to obyčajní ľudia, ktorí reagovali výnimočným spôsobom v extrémnych časoch. Odpovedali na volanie národa, pretože ho chceli brániť. Bojovali a umierali, aby bránili našu slobodu,” ozrejmil.

    Gajdoš spomenul aj súčasných vojnových veteránov. “Máme ich viac ako 7550. Zúčastnili sa na rôznych misiách po celom svete a sú skutočne reprezentantmi nášho rezortu, Ozbrojených síl SR a zodpovedným spôsobom reprezentujú našu rodnú Slovenskú republiku,” doplnil.

    Pamiatku veteránov si uctili minútou ticha a slávnostným pokladaním vencov k pamätníku. Po slávnostných príhovoroch zapichli do zeme symbolické krížiky označené červenými makmi. Práve červené maky sú symbolom Dňa vojnových veteránov.

    Výročie ukončenia vojny a pamiatku veteránov si verejnosť a rezort obrany pripomenú tiež v nedeľu 11. novembra pietnym aktom na vojenskom cintoríne v Petržalke – Kopčanoch a v Trenčíne – Kubrej.

     

    - Reklama -