Čína vyzvala Spojené štáty, aby prestali vysielať svoje lode a vojenské lietadlá do oblastí okolo ostrovov v Juhočínskom mori

    0
    Americká lietadlová loď USS Carl Vinson sprevádzaná juhokórejskými člnmi (Autor: TASR)

    Každoročné bilaterálne rozhovory na úrovni šéfov diplomacie a rezortov obrany, oficiálne nazvané americko-čínsky diplomatický a bezpečnostný dialóg, sa mali konať pôvodne v Pekingu v októbri, odložili ich však v dôsledku rastúceho napätia. Prezidenti oboch krajín, Donald Trump a Si Ťin-pching, sa stretnú na prelome novembra a decembra na summite skupiny G20 v Argentíne.

    Na piatkových rokovaniach ministri otvorene hovorili o rozporoch medzi Washingtonom a Pekingom, zdôraznili však súčasne potrebu zmiernenia napätia, ktoré vzniklo v čase aktuálneho obchodného sporu i po nedávnom oznámení nového predaja amerických zbraní Taiwanu.

    “Spojené štáty nevedú voči Číne politiku studenej vojny ani obmedzovania,” povedal americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo novinárom po rozhovoroch. “Chceme zaistiť, že Čína koná zodpovedne a čestne v podpore bezpečnosti a prosperity oboch našich krajín.”

    Aj keď Čína a USA stoja pred náročnými výzvami, v mnohých otázkach je ich spolupráca “zásadná”, dodal Pompeo so zmienkou o úsilí presvedčiť Severnú Kóreu, aby sa vzdala jadrového programu.

    Americký minister obrany Jim Mattis zdôraznil právo USA na slobodu plavby, povedal však tiež, že obe strany by mali spolupracovať v oblastiach spoločného záujmu. “Konkurencia neznamená nepriateľstvo. A nesmie ani viesť ku konfliktu,” podčiarkol.

    Čínsky štátny radca pre zahraničnú politiku Jang Ťie-čch' a minister obrany Wej Feng-che hovorili rovnako o potrebe zlepšiť kooperáciu, a to aj medzi ozbrojenými silami USA a Číny, aby sa zmenšilo riziko konfliktu medzi veľmocami súperiacimi o dominantné postavenie v ázijsko-tichomorskom regióne.

    “Spolupráca je pre nás jedinou možnosťou,” vyhlásil Wej. “Konfrontácia a konflikt medzi našimi armádami by priniesli pohromu nám všetkým.”

    V oblasti ľudských práv Pompeo vyjadril znepokojenie nad tým, ako Čína zaobchádza s náboženskými menšinami, vrátane hromadného zadržiavania moslimských Ujgurov. Jang zdôraznil, že obyvatelia Číny majú slobodu vyznania a že “cudzie krajiny nemajú právo zasahovať” do jej vnútorných záležitostí.

     

    - Reklama -