SLEDOVALI SME ONLINE Bratislavčania si vybrali svojho primátora!

    0
    Pohľad na Bratislavu (Autor: TASR – Štefan Puškáš)

    03:02 Kandidát na primátora mesta Bratislava Ján Mrva priznal porážku v komunálnych voľbách. Uviedol, že neskrýva sklamanie a zablahoželal Matúšovi Vallovi, ktorý bude podľa predbežných výsledkov novým primátorom Bratislavy.

    02:40 Novým primátorom hlavného mesta SR Bratislavy bude Matúš Vallo, ktorý kandidoval s podporou mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko a Spolu-občianska demokracia. Pred novinárov predstúpil potom, čo má po viac ako štvrtine spočítaných okrskov výrazný náskok pred ostatnými protikandidátmi, ktorí už priznali volebnú porážku.

    02:33 Kandidát na primátora Bratislavy Václav Mika uznal svoju porážku v tohtoročných komunálnych voľbách. Za víťaza v hlavnom meste označil Matúša Valla.

    02:10 Súčasný primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorý chcel tento post obhájiť aj v sobotných (10.11.) komunálnych voľbách, priznal prehru a zagratuloval svojmu protikandidátovi Matúšovi Vallovi k víťazstvu vo voľbách. Nesrovnal to vyhlásil na brífingu vo svojom volebnom štábe.

    02:05 Aj po sčítaní 20,69 percenta okrskových zápisníc vedie v súboji o post primátora Bratislavy naďalej Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu) so ziskom 35,52 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

    Odstup Václava Miku (nezávislý) na druhom mieste sa mierne prehĺbil, momentálne získava 23,87 percenta hlasov. Tretí je Ivo Nesrovnal (nezávislý) s 18,95 percenta, štvrtý Ján Mrva (OĽaNO, SaS, Sme rodina – Boris Kollár, KDH, OKS, Nova, Zmena zdola, DÚ) s 16,68 percenta.

    01:40 Aj po sčítaní 12,46 percenta okrskových zápisníc vedie v súboji o post primátora Bratislavy Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu) so ziskom 34,65 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

    S odstupom vyše desiatich percent (vyše 1500 hlasov) za ním nasleduje Václav Mika (nezávislý), ktorý má zatiaľ 24,52 percenta hlasov. Tretí je Ivo Nesrovnal (nezávislý) s 19,26 percenta, štvrtý Ján Mrva (OĽaNO, SaS, Sme rodina – Boris Kollár, KDH, OKS, Nova, Zmena zdola, DÚ) s 17,07 percenta.

    01:10 Po sčítaní 5,73 percenta okrskových zápisníc vedie v súboji o post primátora Bratislavy Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu) so ziskom 33,72 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

    Na druhom mieste za ním nasleduje Václav Mika (nezávislý), ktorý má zatiaľ 24,17 percenta hlasov. Tretí je Ivo Nesrovnal (nezávislý) s 21,14 percentami, štvrtý Ján Mrva (OĽaNO, SaS, SME RODINA – Boris Kollár, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola, DÚ) s 16,36 percentami.

    Volebná účasť v Bratislave zatiaľ dosahuje 33,2 percenta.

    00:35 Po sčítaní prvých 0,74 % okrskových zápisníc vedie v súboji o post primátora Bratislavy Matúš Vallo so ziskom 39,18 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

    Na druhom mieste za ním nasleduje Václav Mika (nezávislý), ktorý má zatiaľ 23,89 percenta hlasov. Tretí je zatiaľ Ján Mrva (OĽaNO, SaS, SME RODINA – Boris Kollár, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola, DÚ) s 18,41 percentami, štvrtý Ivo Nesrovnal (nezávislý) s 14,54 percentami.

    23:35 Je rozhodujúce, že sme zatvorili knihu kampane a teraz uvidíme, akú knihu otvoríme. Či to bude kniha práce od prvého dňa, alebo kniha, ktorá bude skúsenosťou. Skonštatoval to na brífingu Václav Mika (nezávislý) po uzatvorení volebných miestností sobotňajších volieb primátora Bratislavy. Na výsledky spolu so svojím tímom, rodinou, priateľmi a podporovateľmi čaká v jednej z reštaurácií na pravom brehu Dunaja.

    “Pocity dajme bokom. Mám silné emócie, pretože keď je niečo prvýkrát v živote, tak je to veľmi silné. Je to pre mňa prvýkrát – prežívať takéto niečo,” uviedol Mika, ktorý výsledky komunálnych volieb podľa vlastných slov očakáva so silnými emóciami, ale s pokorou. Boj o dôveru Bratislavčanov považuje za značnú skúsenosť plnú silných emócií, mnohokrát podľa vlastných vyjadrení veľmi ťažkých.

    “Je to za nami, je vybojované, zabojované. Podstatná pre mňa je nielen skúsenosť, že to dáva zmysel – bojovať o dôveru ľudí. Že dáva zmysel do toho vložiť všetko a verím, že sme do toho dali maximum,” poznamenal Mika. Zároveň sa poďakoval obyvateľom hlavného mesta, ktorí prišli voliť a uplatnili svoje volebné právo, ale rozhodovali aj o tom, v akom meste chcú žiť. Tých, ktorí k volebným urnám neprišli, by chcel povzbudiť do budúcna, že to zmysel dáva.

    23:00 Kandidát na primátora Bratislavy Ján Mrva sa chystá byť úspešný. Uviedol v priestoroch bratislavskej reštaurácie Moree, kde čaká na výsledky komunálnych volieb so svojim tímom a podporovateľmi.

    Mrva očakáva výsledky s optimizmom. V prípade, že voľby nedopadnú v jeho prospech, hovorí o viacerých možnostiach. “Som autorizovaný geodet, môžem byť prednostom hocijakého úradu, mám dlhoročné skúsenosti. Toto budem riešiť potom, keď by to nastalo. Ale chystám sa byť úspešný,” ozrejmil. 

    V prípade úspechu chce ako prvé urobiť zasadnutie krízového štábu, pretože mesto je podľa neho v hroznom stave, čo sa týka magistrátu, ďalej zvolá dopravnú komisiu zloženú z poslancov a odborníkov. “Treba dotiahnuť električky, treba využiť eurofondy a riešiť okamžite zlepšenie dopravy,” avizoval. Ako ďalšie chce zvolať vodohospodársku komisiu, pretože sa blíži zima. V tejto súvislosti ozrejmil, že začnú čistiť dlhé roky nečistené vpuste a robiť vodozádržné opatrenia.

    Okrem jeho tímu, priateľov a manželky ho prišiel podporiť aj súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, predseda strany SaS Richard Sulík či šéf strany Nova Gábor Grendel. Mrvu v kandidatúre podporuje koalícia pravicových strán, okrem OĽaNO či SaS napríklad aj Sme rodina, Nova či OKS.

    22:06 S miernym napätím, no predovšetkým pokorou očakáva výsledky sobotňajších primátorských volieb v Bratislave Matúš Vallo, ktorého podporovali mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko a Spolu-Občianska demokracia. Uviedol to pred novinármi v bratislavskej Novej Cvernovke, kde spolu so svojím tímom a podporovateľmi očakáva vyhlásenie výsledkov.

    Vallo si myslí, že pre víťazstvo urobil so svojím tímom všetko, no vie, že “v rukách” to mali voliči. Nechcel sa pasovať za favorita podľa posledných zverejnených prieskumov. “Môže to byť zradné, cítil som však veľkú podporu verejnosti,” povedal.

    Na otázky, či si v sobotu robil povolebný prieskum, odpovedal, že nie a nesnažil sa od posledných zverejnených prieskumov ani zisťovať preferencie. Je spokojný s tým, akú kampaň viedol. “Chcel som, aby sme tú kampaň poňali transparentne, čisto, aby sme hovorili len veci, ktorým verím, aby bola pre všetkých a trochu aj vtipná. To, si myslím, sa nám podarilo,” povedal.

    V prípade, ak nevyhrá, verí, že bude myšlienky svojej kampane rozvíjať s čo najpočetnejším zastúpením Tímu Vallo v mestskom zastupiteľstve (MsZ) Bratislavy.

    22:05 “Verím si od začiatku týchto volieb. Vykonali sme obrovský kus roboty a môžem sa v pokoji pozrieť na seba do zrkadla. Viem, čo pred nami je a čo treba spraviť. Som ten posledný, ktorý by hovoril, že v Bratislave je všetko v poriadku,” skonštatoval Nesrovnal.

    V rámci predvolebnej kampane sa podľa jeho slov hralo aj protivládnou kartou a Bratislavu chcel niekto zneužiť na politické hry. “Vždy na to Bratislava doplatila, keď sa dostala do rúk politických strán, ktoré ju využívali na boj proti niekomu inému, preto som kandidoval ako nezávislý,” podotkol. 

    Deklaroval, že predvolebnú kampaň viedol on i jeho tím čestne a bez bočných úmyslov. “Určite je plno vecí počas kampane, ktoré sme mohli zdokonaliť, či urobiť inak. Nerobili sme však antikampane, išli sme pozitívnym spôsobom,” povedal Nesrovnal.

    Jeho volebný štáb sa pomaly zapĺňa jeho priateľmi a podporovateľmi. Očakáva sa okolo 100 ľudí. Nesrovnala prišla do hotela podporiť matka i partnerka s ich deťmi.

    22:00 Volebné miestnosti sa zatvorili, komisie začínajú sčítavať hlasy. Komunálne voľby na Slovensku sa zaobišli bez väčších problémov, nezaobišli sa však bez podnetov.

    Neoficiálne predbežné výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na webstránke www.volbysr.sk. V Bratislave a Košiciach bude zverejňovať aj priebežné neoficiálne výsledky.
     
    - Reklama -