Mayovej hrozí odstúpenie 4 ministrov. EÚ odmietla jej nový plán

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)

    Sunday Times tiež s odvolaním sa na britské zdroje uviedli, že EÚ odmietla Mayovej plán na nezávislý mechanizmus dohľadu nad vystúpením Británie z prípadného dočasného dohovoru o clách, na ktorom by sa mohol Londýn s Bruselom dohodnúť.

    Mayová sa snaží vyriešiť posledné detaily dohody o vystúpení z EÚ, rozhovory však uviazli na tom, ako môžu obe strany zabrániť obnoveniu tzv. tvrdej hranice medzi Írskom ako členom Únie a Severným Írskom ako súčasťou Spojeného kráľovstva.

    Británia navrhla dočasnú dohodu o clách s EÚ, platiacu pre celé Spojené kráľovstvo, aby vyriešila tento problém. Stúpenci brexitu v jej Konzervatívnej strane však žiadajú, aby mal Londýn konečné slovo v tom, kedy bude platnosť takejto dohody ukončená. Obávajú sa totiž, že v opačnom prípade by krajina zostala spätá s Úniou natrvalo.

    “Toto je moment, keď (Mayová) musí uzemniť Brusel a dať im jasne najavo, že musia urobiť kompromis, inak odídeme bez dohody,” citovali Sunday Times nemenovaného vysokopostaveného britského ministra.

    Diplomat EÚ v sobotu pre agentúru Reuters povedal, že Únia je opatrne optimistická, pokiaľ ide o možnosť, že sa v novembri uskutoční jej summit, na ktorom by schválili dohodu o brexite. Vzhľadom na premenlivú situáciu v Británii je však podľa neho veľmi ťažké odhadnúť ďalší vývoj.

    Iní diplomati z Únie uviedli, že nevyriešených je naďalej viacero otázok.

    Očakáva sa, že Mayová budúci týždeň zvolá svoj kabinet, aby predstavila svoje aktuálne plány na dohodu o vystúpení z EÚ.

    Tlak na premiérku však zvýšilo piatkové odstúpenie jedného z ministrov, pričom v nedeľu ďalší dvaja poslanci – z tábora jej konzervatívcov a severoírskej strany, ktorá v parlamente podporuje Mayovej menšinovú vládu – v novinách Sunday Telegraph varovali, že za dohodu o brexite v súčasnej podobe by nemohli zahlasovať.

    - Reklama -