Kosovo podkopáva regionálnu spoluprácu, tvrdí srbský prezident

    0
    Aleksandar Vučič (Autor: Facebook, Slavic World)

    Dialóg medzi týmito dvoma bývalými nepriateľmi viazne už niekoľko mesiacov a posledný krok kosovského vedenia ilustruje pretrvávajúce napätie aj takmer dve desaťročia po skončení vojny v Kosove.

    Tento konflikt medzi vládnymi silami Belehradu a etnickými Albáncami bojujúcimi za svoju nezávislosť, si v rokoch 1998-1999 vyžiadal vyše 13.000 obetí na životoch, pripomína tlačová agentúra AFP.

    Rozhodnutie Kosova z tohto týždňa zvýšiť dane o desať percent “porušuje dosiahnuté dohody a podkopáva regionálnu spoluprácu i stabilitu,” uvádza sa vo vyhlásení Vučiča, ktorý sa v nedeľu zúčastnil v Paríži na oslavách konca prvej svetovej vojny.

    Opatrenie Prištiny, ktoré je podľa AFP odvetou za dlhodobé diplomatické úsilie Srbska presvedčiť cudzie krajiny, aby stiahli svoje uznanie suverenity Kosova, vyvolalo kritiku aj v radoch Európskej únie.

    Kosovo a Srbsko sú “na míle vzdialené od dosiahnutia dohody,” povedal Vučič srbským novinárom v Paríži, ktorých citovala srbská televízna stanica RTS. Vučič dodal, že nerozumie rozhodnutiu Prištiny zvýšiť dane; Srbsko je totiž s ročným exportom vo výške 400 miliónov eur najsilnejším regionálnym obchodným partnerom Kosova.

    Ďalším sporom medzi oboma stranami je rozhodnutie Kosova vytvoriť vlastnú armádu, čo pre AFP potvrdil i kosovský prezident Hashim Thaci. Tento krok vyvolal hnev Srbska, ale aj srbskej menšiny v Kosove.

     

    - Reklama -