Poľská polícia pátra po podpaľačoch vlajky EÚ, vypísala aj odmenu

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Varšavská polícia zverejnila fotografie podozrivých a požiadala verejnosť o pomoc pri ich identifikácii. Veliteľ varšavskej polície vypísal odmenu 5000 zlotých (1160 eur) za akékoľvek informácie, ktoré povedú k zisteniu totožnosti páchateľov.

    K tomu činu sa ešte v nedeľu prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter prihlásila organizácia Všepoľská mládež, ktorá pripojila aj príslušné fotografie.

    Všepoľská mládež deklaruje ako svoj cieľ výchovu mládeže v duchu národných a katolíckych hodnôt, nie politickú činnosť, ktorú však môžu vykonávať jednotliví členovia, i keď nie v mene organizácie. Úzko spolupracuje s politickou stranou Liga poľských rodín (LPR) a často býva považovaná za jej mládežnícku organizáciu či dokonca jej militantnú zložku.

    S podpálenou vlajkou EÚ sa odfotografoval aj spravodajca televízie TVP Cezary Gmyz, ktorý záber zverejnil na svojom konte na sieti Twitter. Vedenie TVP sa k tejto záležitosti zatiaľ nevyjadrilo.

    Poľská polícia pátra okrem toho aj po osobách, ktoré počas pochodu zapaľovali v dave zakázanú pyrotechniku.

    Do ulíc Varšavy vyšlo v nedeľu podľa poľského ministerstva vnútra viac ako 250.000 občanov, ktorí sa pripojili k dvom pochodom pri príležitosti 100. výročia nezávislosti Poľska.

    Prvý pochod sa konal za účasti najvyšších ústavných činiteľov a pod heslom “Pre Teba, Poľsko”.

    Paralelne sa uskutočnil aj Pochod nezávislosti, ktorý pripravili nacionalisti a ultrapravicové subjekty. O jeho konanie sa koncom týždňa viedli súdne spory.

    - Reklama -