Fico sa pustil do Farskej a Šeligu: Financoval ich Soros. Dobre vieme, kto sa s nimi stretával. Všetko pôjde von

    0
    Predseda Smer SD Robert Fico a členka iniciatívy Za slušné Slovensko Karolína Farská (Autor: TASR)

    Pre český týždenník Echo sa vyjadril, že po vražde novinára a jeho snúbenice každý hádzal vinu na koaličnú vládu, čo podľa jeho slov destabilizovalo politický systém. Z toho dôvodu sa rozhodol rezignovať, aby sa nestalo, že nastane zmena mocenských pomerov, ktoré by sa docielili bez parlamentných volieb.

    „Kritikom neustále hovorím to isté. Ak niekto chce vládnuť, musí vyhrať voľby. Po vražde mali isté skupiny výraznú chuť dostať sa k moci bez parlamentných volieb a destabilizovať Slovensko,“ vysvetlil v rozhovore. Dodal, že svojou rezignáciou docielil funkčnosť vlády a tým pádom sa nedali spochybniť výsledky volieb z roku 2016.

    Vyjadril sa aj k tomu, či je situácia na Slovensku stabilná. „Čakáme na vyšetrenie vraždy. Keď budeme poznať nielen vrahov, ale aj skutočných objednávateľov, môžeme robiť závery. Žiadna stopa, ktorá by viedla k našej vláde, neexistuje. Pokiaľ by existovala, dávno sa o nej píše,“ konštatoval expremiér.

    Podľa jeho názoru sa bude musieť Slovensko po dolapení objednávateľa postaviť pred zásadné otázky. A teda, akú rolu v tomto celom zohral prezident Andrej Kiska, médiá a neziskové organizácie financované zo zahraničia. „Nie je jediný dôkaz, že by si vraždu objednal niekto blízky vláde alebo strane Smer. Je to úplný nezmysel. Musí prísť jasná odpoveď, čo bolo cieľom celého pokusu o manipuláciu slovenskej spoločnosti,“ dodal.

    Odpoveď na otázky

    Dodal, že odpoveď na jeho otázky môžu priniesť všetky verejne dostupné dokumenty z obdobia, keď sa stala vražda a Fico rezignoval, a tým pádom sa dá zistiť, kto manipuloval slovenskou spoločnosťou. Z jeho pohľadu majú ľudia právo vedieť informácie bez toho, aby sa s nimi manipulovalo.

    „To, čo ma šokuje, je fakt, že už aj na Slovensku sa objavujú pokusy obísť parlamentné voľby. Opozícia, ktorá hnala protesty, nie je schopná vyhrať voľby. A stále im opakujem, aby konečne tie voľby vyhrali. Prestaňte sa neustále snažiť niekoho odvolávať v parlamente. Celá ich politika stojí na vyvolávaní nenávisti. Na obviňovaní z korupcie. To sa musí skončiť,“ povedal s tým, že ak je celá politika postavená na nenávisti, tak sú z toho ľudia nespokojní.

    K tomu, kto presne stál za zmenou mocenských pomerov a za celou vraždou, uviedol, že nechce na nikoho ukazovať prstom. Priznal však, že jeho strana za štyri obdobia vlády ľudí už zrejme unavila a preto chcú zmenu. Podľa dopytujúceho však nejde o jedinečný prípad, pretože napríklad v Nemecku je Angela Merkelová pri vláde od roku 2005. 

    „Na politickej scéne rozhodne nekončím. Chceme vyhrať ďalšie voľby. Podľa prieskumov sme navzdory nenávistnej kampani po vražde stále najsilnejšia strana,“ vysvetlil. Podľa jeho postrehov si však všíma, že ľudia nechcú vstupovať do politiky, radšej idú podnikať. Konštatuje, že hlavným dôvodom sú médiá, ktoré o expremiérovi píšu rôznymi spôsobmi. A to môže mať za následok, že kvalita politiky sa bude zhoršovať. Dodal, že chce len to, aby sa na Slovensku normálne menili mocenské pomery v parlamentných voľbách. „Môžu byť aj predčasné. Nebránim sa tomu.“

    Obnovenie dôvery

    Dopytujúci mu položil otázku, či by na obnovenie dôvery nebolo lepšie, aby sa vypísali predčasné voľby. „Vysvetlite mi, prečo by sme to robili? Prečo by mali byť nové voľby, keď ich v roku 2016 suverénne vyhral Smer? Pretože si to želajú médiá? Pretože to chce opozícia? Pretože to chce prezident? Nie,“ odpovedal. Rovnako nevidí dôvod na vypísanie nových volieb, aby si strana potvrdila svoju legitimitu. Na to argumentoval, že stále sú stranou s najväčšou dôverou zo všetkých politických subjektov.

    Dopytujúceho rovnako zaujímalo, aké neziskové organizácie robia politiku na Slovensku a kto ich platí. Podľa expremiéra ich musíme rozdeliť na dve skupiny. Tie, ktoré majú finančnú podporu zo štátneho rozpočtu a tie, ktoré nie. Do prvej skupiny patria tie organizácie, ktoré pomáhajú ľuďom. Dodal, že do druhej skupiny patria tie neziskovky, ktoré robia politiku zameranú proti vláde. Nechápe preto, prečo by ich mali platiť z daní občanov. „Tvrdia, že podporujú právny štát a bojujú proti korupcii. Dnes už vieme, že organizátori protestov po vražde Jána Kuciaka boli z organizácií, ktoré platil George Soros. My dobre vieme, kto sa s nimi stretával a akú rolu v tom čase zohrával. Všetko pôjde von, až bude jasné, kto si objednal vraždu,“ vysvetlil.

    - Reklama -