Štátny znak by mal mať pri používaní štátnych symbolov v zahraničí osobitné postavenie, tvrdia národniari

    0
    Slovenský štátny znak (Autor: TASR)

    Zmeny v súvislosti so štátnym symbolom sa majú týkať napríklad športovej reprezentácie SR. Tá by mala povinne na významných súťažiach a pri príprave na túto súťaž reprezentovať Slovensko umiestnením štátneho znaku na športovom odeve. “Iné grafické prvky športového odevu s výnimkou štartovného čísla nesmú byť nadradené vyobrazeniu štátneho znaku,” píše sa v návrhu.

    Novela má tiež zaviesť a definovať nové pojmy ako “znamenie štátneho znaku” či “národný symbol”.

    Znamenie štátneho znaku má podľa návrhu tvoriť dvojitý kríž, vztýčený na strednom vyvýšenom vŕšku trojvršia. Driek a ramená kríža majú byť na koncoch rozšírené a vhĺbené, vrchy sú oblé. “Znamenie štátneho znaku požíva rovnakú ochranu ako štátne symboly Slovenskej republiky,” uvádza sa v návrhu.

    Národný symbol má podľa novely tvoriť dvojitý kríž vztýčený na strednom vyvýšenom vŕšku trojvršia. Používať tento symbol by mohli fyzické osoby aj právnické osoby. “Jeho použitie však musí byť dôstojné,” zdôrazňujú národniari.

    Novela má tiež upraviť sadzby pokút, ktoré môžu byť okresným úradom udelené za porušenie ustanovení zákona. “Navrhuje sa ustanovenie hornej sadzby pokuty pre fyzické osoby vo výške 3000 eur a pre právnické osoby vo výške 10.000 eur zo súčasnej hornej sadzby 6638 eur,” uvádzajú národniari.

    SNS pri zdôvodňovaní novely poukazuje, že v súčasnosti vznikajú nejasnosti súvisiace s používaním štátnych symbolov, najmä pokiaľ ide o ich používanie pri reprezentovaní Slovenska v zahraničí, v elektronickej komunikácii a v digitálnej podobe. Stáva sa tak podľa SNS, že štátne symboly sú nedôstojne vyobrazované či napodobňované.

    Právnu normu predkladajú národniari po tom, čo mali výhrady k novému logu na dresoch hokejovej reprezentácie. S logom nesúhlasia napríklad ani členovia Katedry archívnictva a pomocných vied historických Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

     

    - Reklama -