SIS sa vyjadrila, či monitorovala organizátorov protestov

    0
    Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik. (Autor: TASR)

     “SIS za môjho vedenia sa nikdy nezúčastnila vecí, ktoré boli medializované, teda, že boli sledovaní a monitorovaní organizátori protestov po mítingoch, ktoré začali po strašnej udalosti, vražde Janka Kuciaka a jeho snúbenice. Riaditeľ i všetci príslušníci SIS sa od toho dištancujú,” vyhlásil Šafárik s tým, že “k takýmto stupídnym záležitostiam” by SIS pod jeho vedením nepristúpila.

    Výbor nebol uznášaniaschopný

    Poslanca Smeru-SD Vladimíra Matejičku mrzí, že vťahujú SIS do politických hier, keďže služba je podľa jeho slov apolitická. “Koná vždy, keď sa koná proti ústavnému zriadeniu republiky, bezpečnosti občanov a je jedno, kto je vtedy vo vláde,” povedal. Výroky expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica, ktorý údajné sledovanie naznačoval, nekomentuje. Podľa Matejičku vychádzal Fico z informácií z médií.

    Výbor sa zišiel mimoriadne, ale nebol uznášaniaschopný, prítomní boli len piati z 13 poslancov. Zasadnutie reagovalo na podozrenie, že organizátori protestov mali byť monitorovaní. “Chceli sme preveriť, či to mohla byť SIS. To sa ale nepotvrdilo,” povedal Grendel s tým, že SIS sa od tohto podozrenia dištancovala.

    Na podozrenia dal dôvod predseda Smeru

    Grendel doplnil, že sa možno ešte pýtať na brannobezpečnostnom výbore. Rovnako je tu podľa neho možnosť, že mohli byť monitorovaní na súkromnú objednávku. Nelegálne monitorovanie v demokratickej spoločnosti podľa Grendela nemá miesto.

    Podozrenia z monitorovania vyplynuli z vyjadrení predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý pre Echo24 povedal, že už vedia, kto sa s kým schádzal, a že to všetko pôjde von, keď bude jasné, kto si objednal vraždu. O podozreniach z monitorovania hovorili aj samotní organizátori pochodov Za slušné Slovensko. Juraj Šeliga na tlačovej konferencii tento týždeň uviedol, že mali byť údajne sledovaní bezpečnostnými zložkami štátu. “Nerozumieme, aký je na to legálny dôvod. Nič zlé sme nerobili,” povedal. Považujú to za zastrašovanie a šikanu.

     

    - Reklama -