My sme tu zadarmo. Do basy. Skutočným nepriateľom je konšpirácia, zaznelo na proteste Za slušné Slovensko

    0
    Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí SNP v Bratislave (Autor: TASR)

    “Chceme si uctiť a pripomenúť aj to, že v 89. roku tu stáli desiatky tisíc ľudí na námestí a bojovali za slobodu. Ten boj nekončí a ochrana občianskej spoločnosti, boj proti konšpiráciám, to je neustály zápas, ku ktorému chceme prispieť. To je cesta k slušnosti,” uviedol jeden z organizátorov zhromaždení Za slušné Slovensko. Udalosti posledného týždňa ako útoky na novinárov, občiansku spoločnosť, obvinenia z pokusov o štátny prevrat a podozrenia z toho, že boli zneužité bezpečnostné zložky, sú podľa neho hlavným dôvodom, prečo opäť zorganizovali zhromaždenia. “Plánovali sme si pripomenúť 17. november, to bolo dlhodobo plánované. Ale potom to celé chytilo eskaláciu, keď bývalý premiér hovoril o tom, že má informácie, ktoré nemá odkiaľ mať. A rovnako, keď boli medializované informácie o tom, ako nás volala NAKA,” doplnil.

    V úvode protestu Karolína Farská a Juraj Šeliga uviedli, že organizátori protestov sú neustále označovaní za nepriateľov snažiacich sa o narušenie demokracie. “Skutočným nepriateľom je konšpirácia, korupcia, nenávisť a tí, čo ju šíria,” povedal Šeliga.

    Na pódium vystúpili aj členovia koordinačného výboru slovenských vysokých škôl z novembra 1989. Zhromaždeniu sa prihovorili Filip Vagač a Zuzana Mistríková. “Mladí ľudia, ktorí stoja aj za dnešným zhromaždením, žiadajú elementárnu slušnosť a zodpovednosť pri spravovaní veci verejných. Žiadajú slušné Slovensko,” uviedla Mistríková. Vagač rovnako vyjadril podporu organizátorom a doplnil, že sa nenechajú zastrašiť. S prejavmi vystúpili aj ďalší účastníci protestov z novembra 1989 ako Peter Zajac, Fedor Gál a Martin Bútora.

    Podporu protestom a nespokojnosť s vývojom udalostí na Slovensku vyjadrili počas zhromaždenia aj herci zo Slovenského národného divadla a divadla Astorka. S príhovormi vystúpila Táňa Pauhofová a Richard Stanke.

    Na pódium sa postavili aj novinári. Verejnosti sa prihovorila česká kolegyňa zavraždeného Jána Kuciaka Pavla Holcová. Uviedla, že rok 2018 bol pre ňu a pre mnohých ďalších novinárov najťažším v živote. “To, čo sme si prežili na konci februára, bol dotyk absolútneho zla. Bola to akási kumulácia našej novinárskej absolútnej bezmocnosti,” uviedla. Stala sa podľa nej tragédia a novinári mali pocit, že píšu zbytočne. Poďakovala sa verejnosti za to, že chodili na protesty. Ich účasť podľa nej pomohla k tomu, aby novinári pokračovali v písaní o kauzách, o ktorých písal zavraždený Ján Kuciak, a aby jeho prácu dokončili. “Mnohí z nás to chceli vzdať. Hovorili sme si, že si nájdeme novú bezpečnejšiu prácu, ale to, že ste prišli, pomohlo,” doplnila.

    Zhromaždenie svojím slovom podporili aj Zuzana Števulová, Fedor Gál, Martin Strižinec, Kristína Farkašová, či vedec Peter Celec. Na záver zaznela štátna hymna. Udalosť prebiehala pokojne, na poriadok dohliadali policajti.

    - Reklama -