Boje v Smere, ktoré naznačil Lajčák, poslanci strany odmietajú. S rečami o demisii sa podľa nich unáhlil

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    „Bez akýchkoľvek emócií to vnímam ako konštatovanie zo strany pána Lajčáka. Zachytil som to ako informáciu, no v tejto chvíli nepoznám stanovisko klubu strany,“ reagoval na Lajčákovo vyjadrenie poslanec Smer – SD Dušan Jarjabek.

    Že by v Smere mali prebiehať nejaké boje, ako to Lajčák naznačil, Jarjabek nevníma. „Vôbec nevnímam žiadne boje a neviem prečo ich vníma pán Lajčák, keď nie je ani členom Smeru a už vôbec nie poslaneckého klubu. Jedine, že by mal iné informácie ako ja,“ hovorí poslanec. „No je pre mňa úsmevné, že by niekto mal informácie z klubu, ktorý ešte nezasadal,“ poznamenal.

    V otázke migračného paktu OSN podľa neho zatiaľ neexistuje jednotné oficiálne stanovisko poslancov Smeru. Predseda strany Robert Fico sa síce k tejto otázke už vyjadril prostredníctvom sociálnych sietí, no podľa Jarjabka zatiaľ sa žiadna debata na pôde klubu nekonala. Očakáva však, že táto téma bude predmetom zasadnutia klubu pred stredajšou mimoriadnou schôdzou národnej rady. 

    Poslanec Smer – SD Marián Kéry ostal Lajčákovým vyjadrením zaskočený. „Som prekvapený, že to až takto vyhrocuje. Myslím si, že v tomto je stanovisko vedenia strany Smer – SD určite dôležitejšie ako postoj ministra zahraničných vecí, bez ohľadu na to, či ním je Lajčák, alebo by to bol niekto iný,“ hovorí poslanec. Rovnako ako Jarjabek ani on však žiadne boje v strane nevníma. „Neviem ako pán Lajčák môže mať takéto informácie, keď nie je členom strany,“ zhoduje sa v názore s Jarjabkom. 

    Podľa Kéryho bude v otázke predmetného paktu veľmi záležať na tom, ako svoj postoj Lajčák obháji v stredu na zahraničnom výbore. „Ak dokáže vyvrátiť tie pochybnosti, ktoré dnes majú viacerí z nás, tak ja som ochotný za tento pakt zodvihnúť ruku. Budem sa ale pána ministra pýtať, čím si vysvetľuje, že tento pakt odmietajú všetci naši spojenci vo V4, a ďalšie otázky, a som zvedavý na odpovede,“ uzavrel. 

    Europoslankyňa za Smer Monika Beňová hovorí, že na jednej strane ministra Lajčáka rešpektuje ako vynikajúceho diplomata, no na druhej strane si myslí, že ak je niekto ministrom zahraničných vecí, je aj politikom. „A myslím si, že aj minister zahraničných vecí by mal rešpektovať názor poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, pretože Slovensko je parlamentnou demokraciou. Takže na jeho mieste by som bola vo svojich vyjadreniach trochu zmierlivejšia,“ konštatuje. 

    „Nechcem mu uberať jeho presvedčenie a dokonca v mnohom s ním súhlasím, čo sa týka právnej nezávislosti predmetného paktu a ďalších súvislostí. Ale ja som politička a ako taká síce môžem povedať svoj názor, no keďže zastupujem Slovensko, musím rešpektovať väčšinové hlasovanie,“ upozorňuje Beňová. Ministrovi preto odporúča počkať na rozhodnutia príslušných výborov a hlasovanie parlamentu. 

    Poslanec Juraj Blanár si myslí, že v súčasnosti je predčasné sa k Lajčákovmu pohrozeniu vyjadrovať. „Túto informáciu počujem prvýkrát. Skôr ako o tom budeme mať diskusiu v strane aj poslaneckom klube, bolo by predčasné sa k tomu vyjadrovať,“ odkázal. 

    Ministra Lajčáka si však Blanár podľa vlastných slov váži a je pripravený o tom komunikovať. „Pakt nie je dogma, ktorá by sa nedala zmeniť. „Nie sme jedinou krajinou, ktorá to odmietla,“ povedal. 

    Ak by otázka stála, či pakt, alebo minister Lajčák, nehovorí, ako by sa v strane rozhodli, je to podľa neho špekulácia. Nájdu podľa jeho slov kompromis, ale treba brať do úvahy názor spoločnosti, uviedol pre Denník N.

    Minister práce Ján Richter aj vo svetle najnovších Lajčákových vyjadrení stále dúfa, že šéf rezortu diplomacie bude kandidovať za prezidenta. „Ja tam nevidím nejakú kritiku, ja tam vidím objektívne pomenovanie veci,“ povedal o spore medzi Ficom a Lajčákom pre pakt o migrácii minister.

    - Reklama -