Opozícia reaguje na Lajčáka: Nech sa žerú, vládna koalícia je v rozklade

    0
    Robert Fico a Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Miroslav Lajčák v utorok 20. novembra pred rokovaním vlády vyhlásil, že vzhľadom na nezhody týkajúce sa Globálneho paktu OSN o migrácii zvažuje aj svoju demisiu z postu ministra zahraničných vecí. „Odkedy som vo funkcii ministra, presadzujem víziu Slovenska, ktoré je demokratické, európske, ktoré je súčasťou riešení. Ale ak prevažujúca vôľa poslancov bude, že sa chce Slovensko izolovať, chce byť súčasťou problémov a nechá riešenia na iných, tak ja nemôžem takú politiku presadzovať,“ uviedol.

    Vo svojom vyjadrení kritizoval aj predsedu Smeru Roberta Fica za jeho video na sociálnej sieti. Dodal, že sa s ním rozprával predtým, ako dané video zavesil na svoju facebookovú stránku. „Ten základný element tam ale bol. Že nemôžeme sedieť za pecou alebo dávať statusy na FB, ale ak máme nejaké výhrady, treba ich komunikovať. Nie je to o tomto dokumente, tu ide o preferencie, všetci riešia našu malú zápecnícku politiku,“ vysvetlil. Nechápe, prečo ho na jednej strane pasujú do roly kandidáta prezidenta, ale na druhej strane kvázi zlyhal.

    Galko: Treba to akceptovať

    „Ak má ísť o obeť za to, že deklarácia bude odmietnutá, nech to urobí. Pôjde o jeho osobné rozhodnutie a bude treba ho rešpektovať,“ povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko. Podľa neho je vyjadrenie o vnútropolitických bojoch v Smere pravdivé.

    „Je tam oligarchistická Kaliňákova skupina, ktorá v strane robí šarapatu a nechce sa vzdať vplyvu, ktorý má. Naďalej sa snažia riadiť Pellegriniho a diktovať mu, čo má robiť. Tieto boje v strane sú, odkedy obyvateľ Bašternákovho bytu musel odísť z funkcie premiéra,“ konštatoval. Dodal, že ho neprekvapuje aktuálna situácia a teda, že o bojoch v strane povedal šéf rezortu diplomacie verejne, čím to aj potvrdil.

    OĽaNO: Lajčák by mal energiu venovať na iné veci

    O vyjadrenie sme poprosili aj šéfa hnutia OĽaNO Igora Matoviča. Ten sa k celej situácii vyjadril stroho. „Len nech sa žerú,“ komentoval.

    Stanovisko k celej záležitosti poslal aj komunikačný odbor OĽaNO. V prvom rade sa výrazne dištancujeme od spôsobu, akým prebieha diskusia o migračnom pakte na slovenskej politickej scéne. Neprijateľný je predovšetkým postoj koaličných strán Smeru a SNS. Ich správanie vo veci migračného paktu ilustruje neschopnosť vládnuť a spolupracovať, a to v takej závažnej téme, ako je migrácia. Je absurdné, aby Slovenská národná strana, ktorá má na ministerstve zahraničných vecí vlastného štátneho tajomníka, kritizovala to isté ministerstvo, ktoré sa pod vedením Miroslava Lajčáka rok a pol podieľalo na príprave migračného paktu,” napísal komunikačný odbor. 

    Podľa OĽaNO je migrácia problémom, ktorý rozdeľuje viaceré krajiny v Európskej únii, pretože medzi nimi vyvoláva nepokoje. Z toho dôvodu konštatujú, že daný problém treba riešiť na úrovni Únie. A to podľa ich názoru daný pakt nerieši, rovnako ako ani viaceré problémy, ktoré s migráciou súvisia, ako je lepšia ochrana hraníc, a podobne. Minister Lajčák by mal svoju energiu venovať najmä riešeniam týchto problémov, nie dokumentu, ktorý je z tohto hľadiska zbytočný. Hnutie OĽaNO považuje za nevyhnutné vyvíjať politický tlak na efektívne riešenia v oblasti migrácie na európskej úrovni,” konštatuje sa v stanovisku.

    Rovnako OĽaNO skritizovalo aj novelu zákona o službách zamestnania, ktorá má uľahčiť zamestnávanie ľudí z tretích krajín na slovenskom trhu práce. Novelu zákona o službách zamestnanosti dokonca vláda predkladá do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní, čo považujeme za neprijateľné. Súčasná situácia svedčí o tom, že táto vládna koalícia je v rozklade a nemá pre Slovensko žiadnu víziu,” uzavrelo OĽaNO.

    Kollár: Marakéšska blbosť

    Kriticky sa na adresu ministra zahraničných vecí vyjadril predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Na svojom facebookovom profile uviedol, že ak Miroslav Lajčák podá demisiu, tak mu nič nebráni v tom, aby sa uchádzal o post hlavy štátu ako nezávislý kandidát. V prípade, že by uspel, by sa podľa Kollára mohlo stať, že by Roberta Fica v prípade, že by sa uchádzal o post ústavného sudcu, vymenovali.

    „Takže slniečkari, kaviareň, OKS a ďalší nezaradení poslanci – už chápete, že je zlé, že zostal pôvodný zákon výberu ústavných sudcov? Teraz Lajčák charakterne podá demisiu, lebo je proeurópsky a proimigračný, pretože tú marakéšsku blbosť sám tvoril,“ napísal.

    Dodal, že ak by zhruba pred mesiacom parlament schválil novelu zákona o voľbe ústavných sudcov, tak by na vymenovanie kandidáta bolo treba buď 90 hlasov bez prezidenta, alebo 76 hlasov s vymenovaním prezidenta. „Fico by dnes 76 hlasov nenazbieral za žiadnych okolností, pretože poslanci Mosta by mu svoj hlas nedali. Hlavná vec, že ste sa navážali do nás, a tu vidíte vlastnú krátkozrakosť v priamom prenose.“

    Hlina: Mrzí ma táto hystéria

    „Mrzí ma celá tá hystéria, ktorá sa spustila okolo rezolúcie. Rovnako ma mrzí, že v súčasnosti je neskoro na kultivovanú racionálnu debatu. Stanovisko pána Lajčáka vcelku chápem,“ povedal šéf kresťanských demokratov. Dodal, že môže byť pre neho zásadné, ak mu jeho agenda neprejde. „Môže sa to transformovať aj do toho, že podá demisiu. To je logické,“ konštatoval.

    O vyjadrenie sme poprosili aj Miroslava Beblavého. „Nemáme k tomu žiadny komentár,“ uviedol predseda novovzniknutej strany Spolu.

    Poliačik: Jeho vyjadrenie oceňujem

    Názor vyjadril aj Martin Poliačik z Progresívneho Slovenska. „Oceňujem, že po mnohých príležitostiach, keď sa v minulosti mohol ozvať a neurobil to, sa tentokrát odhodlal,“ napísal pre Parlamentné Listy. Dodal, že sa rozhodol, aby Slovensko riešilo globálne problémy namiesto toho, aby sa táto problematika stupňovala a Slovensko tým vytĺkalo politické body.

    „Globálny pakt je dobrou odpoveďou na šíriaci sa populizmus ľudí ako Donald Trump či Viktor Orbán. Slovensko pri tomto spore o podobu medzinárodnej politiky musí stáť na opačnej strane deliacej strany,“ dodal.

    Obdobný názor má aj jeho stranícky kolega Michal Šimečka. Priznal, že Lajčáka viackrát kritizoval, že v dôležitých otázkach mlčí, ale svojím vyjadrením o demisii urobil presne to, čo očakáva od silného ministra zahraničných vecí. „Vzoprel sa populizmu, ktorý ohrozuje záujmy Slovenska. Možno je to tým, že migračný pakt sám v OSN vyjednával, možno tým, že si chce rozšíriť volebný potenciál do prezidentských volieb. Ale aj tak to treba oceniť,“ konštatoval.

    Podľa neho nie je náhoda, že bodom zlomu sa stal práve globálny pakt, ale ide o civilizačný rez. „Na jednej strane sa zoskupili Fico, Danko, Sme Rodina, antisystémové strany a, žiaľ, opäť aj Richard Sulík. Oni, samozrejme, vedia, že globálny migračný pakt je nezáväzný dokument, no nedokážu si pomôcť. Cynická práca so strachom je ich metódou,“ vysvetlil.

    Dodal, že na druhej strane sú tí ostatní, ktorí nechcú „utopiť racionálnu diskusiu v hysterickom víre populizmu“. Podľa jeho názoru nie je daný dokument ohrozením národnej suverenity. „Naopak, je nevyhnutným prvým krokom k tomu, aby medzinárodné spoločenstvo konečne začalo riešiť výzvy migrácie. Tento civilizačný rez sa vinie celou Európou. Proti populistom a extrémistom stoja liberálne a progresívne strany, ale aj zodpovední politici, odborníci či diplomati. Vďaka migračnému paktu je dnes zrejmé, ako sú tie sily rozložené na Slovensku,“ uzavrel.

    Kiska: Lajčákove slová ma znepokojujú

    Prezident Andrej Kiska je znepokojený “konfliktom” vo vláde Petra Pellegriniho (Smer – SD) a hroziacou demisiou ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru – SD). Informoval o tom jeho poradca pre komunikáciu Roman Krpelan.

    Hlava štátu podľa jeho slov očakáva, že osobné spory si v koalícii vyriešia tak, že Slovensko zostane dôveryhodným partnerom v očiach svojich spojencov. Kiska považuje globálny pakt OSN o migrácii za právne nezáväzný dokument, ktorý neukladá Slovensku žiadne povinnosti, aby prijímalo migrantov.

    Naopak, zdôrazňuje, že každý štát má výlučné právo rozhodovať, kto môže alebo nemôže vstúpiť na jeho územie a zostať na ňom a za akých okolností. Dokument je aj návodom, ako pomáhať vytvárať také podmienky, aby ľudia nemuseli opúšťať svoje domovy a mohli žiť dôstojný život vo svojej vlasti. Teda ako migrácii predchádzať.

    Prezidenta tiež mrzí, že kedykoľvek, keď sa spomenie slovo migrácia, pre mnohých politikov je toto slovo ako červené súkno, ktoré ich ženie k populistickým vyjadreniam,” doplnil Krpelan.

    - Reklama -