Zomrel šéf ruskej vojenskej rozviedky

    0
    Igor Korobov (Autor: Mil.ru)

    Po “vážnej chorobe” zomrel v stredu vo veku 62 rokov šéf Hlavnej správy rozviedky Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie (GRU) Igor Korobov. S odvolaním sa na zdroj z prostredia ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra TASS. Korobov sa stal náčelníkom ruskej vojenskej rozviedky GRU po náhlej smrti Igora Serguna v roku 2016. Do armády vstúpil v roku 1973. Vo vojenskej rozviedke pracoval na rôznych pozíciách od roku 1985. Ovládal niekoľko cudzích jazykov. Počas svojej služby v armáde získal viacero ocenení a medailí.

    Agentúra Reuters dodala, že generálplukovník Korobov bol spoločne s ďalšími príslušníkmi ruskej vojenskej rozviedky GRU na sankčnom zozname Spojených štátov za činnosti, “ktoré v mene ruskej vlády podkopávajú kybernetickú bezpečnosť”. Spojené štáty a ich spojenci obviňujú GRU z účasti na marcovom útoku nervovoparalytickou látkou na ruského exšpióna v Británii, hackerských útokov na americkú predvolebnú prezidentskú kampaň v roku 2016, ako aj z hatenia protidopingového úsilia.

    Holandské úrady tiež nedávno identifikovali štyroch údajných agentov GRU, ktorí sa hackerským spôsobom pokúsili nabúrať do systémov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Moskva tieto obvinenia odmieta.

    - Reklama -