Markéta Šichtařová odhalila príbeh Češky, ktorú vo Švajčiarsku zavreli do ústavu so „schizofréniou“. A preto si o kauze mladého Babiša myslí…

    0
    Ekonómka Markéta Šichtařová (Autor: TASR)

    V rozhovore Šichtařová priblížila, o čom je príbeh ženy založený na skutočnosti, ktorý napísala. Všetko sa začalo, keď sa hlavná hrdinka knihy zamilovala do Švajčiara, ktorý ju spolu so svojou rodinou využil na to, aby mu dala syna, čiže dediča.

    Len čo sa dieťa narodilo, spolčila sa proti nej celá rodina a snažila sa jej vsugerovať, že je chorá. Najhoršie na tom vraj je, že polícia, súdy, sociálka a najmä lekári stáli na strane práve švajčiarskej rodiny. „Jedného dňa ju obvinili z nezmyselného násilia, previezli ju do ústavu a tam jej diagnostikovali schizofréniu,“ uviedla Šichtařová.

    A keď bol nakoniec podvod odhalený a ženu museli prepustiť, zaplatila najvyššiu cenu: skorumpované úrady jej v čase, keď bola na základe podvodu zavretá v psychiatrickej liečebni, odobrali dieťa, ktoré si medzitým zvyklo na otca a späť sa jej už nevrátilo. „Na človeku, ktorý bol mentálne úplne zdravý, bol spáchaný aj poistný podvod a lekári ho držali v detencii,“ doplnila ekonómka.

    V nadväznosti na to, čo sa hrdinke jej knihy vo Švajčiarsku naozaj stalo, vraj mala husiu kožu, keď videla, čo sa začalo odohrávať okolo syna českého premiéra Andreja Babiša mladšieho, ktorý má vraj schizofréniu. „Tá analógia je úplne jasná. Ale nemôžem sa dopustiť rovnakej chyby, akej sa dopustili všetci tí, ktorí so ženou z mojej knihy nakladali spôsobom, keď česká ambasáda, polícia aj súdy vynášali v jej prípade diagnózu od stola. Dostali od lekárov správu, že je schizofrenička a nie je schopná konať sama za seba, a tak s ňou tiež nakladali,“ upozornila.

    Preto sa vraj ani v prípade Babiša mladšieho nemôže dopustiť rovnakej chyby a povedať, že v tomto prípade niečo skutočne nie je v poriadku. Keby sa príbeh Babiša mladšieho odohral napríklad pred rokom, keď Šichtařová spomínanú ženu nepoznala, verila by pravdepodobne tomu, čo hovoria lekári. „Teraz, keď jej príbeh poznám, by som povedala, že je to päťdesiat na päťdesiat. To naozaj nikto nevie, kým ten človek nebude skúmaný niekoľkými nezávislými odborníkmi a pozorovaný dlhší čas,“ dodala.

    Dôležité je si vypočuť aj príbeh Babiša juniora. „Kým jeho príbeh nepoznáme, nemôžeme súdiť,“ uviedla a pripomenula, že hrdinka jej knihy sa snažila dovolať ambasáde, polícii, súdu a všetci jej povedali, že je nesvojprávna a to, čo im hovorí, je úplné sci-fi. „Nikto jej neveril. Pretože keď prídete a poviete, že sa proti vám všetci spolčili, nadrogovali vás, tak vás považujú za blázna, aj keď blázon nie ste. Nikto vám neverí,“ zdôraznila ekonómka.

    Jedine až v okamihu, keď bude taký človek konfrontovaný s niekoľkými nezávislými lekármi, ktorí sa s ním budú dlhšie rozprávať, je podľa Šichtařovej šanca, že dokáže svoju pravdu. „V mojej knihe poukazujem na to, že lekársky systém vyrobil nakoniec zo zdravého človeka jedinca s traumatickou poruchou pre silné lieky, aj keď diagnóza bola nakoniec odvolaná,“ povedala ekonómka s tým, že aj jej trvalo veľmi dlho, kým sa u jej hrdinky dopátrala celého príbehu a zistila, kde je pravda.

    O tvrdení Andreja Babiša mladšieho, že ho uniesli na Krym, sa podľa nej teraz nedá diskutovať. „Naozaj sa nemôžem dopustiť tej istej chyby, ktorú robili všetci v prípade ženy zavretej do blázinca, keď rozhodovali len podľa prvého dojmu,“ zopakovala s tým, že je možné, že ho uniesli, ale rovnako je možné, že ide o výplod jeho fantázie.

    Prezradila tiež, ako sa stavia k tomu, že by podľa súčasných informácií nemal byť Babiš mladší postavený pred políciu alebo súd pre kauzu Čapí hnízdo. Vypovedať by vraj mal. „Aj v prípade schizofrénie človek väčšinou býva schopný výsluchu. Len sa treba dostať do hlbších vrstiev jeho príbehu. Ak nie je psychicky chorý človek vygradovaný do krízového mentálneho stavu, väčšinou nebýva dôvod na to, aby nebol schopný vypovedať,“ je presvedčená ekonómka.

    Potom poukázala na ďalšiu dôležitú vec, ktorá by sa mala riešiť, a tou je Babišova dokumentácia. „V prípade ženy z mojej knihy sa dokumentácia v ústave záhadne stratila hneď po tom, ako sa prišlo na celý ten podvod a omyl. Polícia by sa teraz mohla zaujímať práve o Babišovu dokumentáciu, či nie je spätne nejakým spôsobom upravená,“ dodala.

    Následne sa vyjadrila k tomu, či je ťažké urobiť z niekoho blázna a či to treba dobre premyslieť. „Ľahké to síce nie je, ale za určitej konštelácie okolností sa to môže stať prakticky každému z nás. Aj normálne zdravému človeku. Keď je napríklad pod veľkým psychickým tlakom, je možné, aby sa diagnóza zmýlila,“ uzavrela.

    Celý rozhovor:

    Zdroj: Facebook / Blesk.cz

    autor: nab

    - Reklama -