Mrva: Zlá správa pre Bratislavu. Rozhodol marketingový rozpočet

0
Ján Mrva (Autor: Facebook/ Ján Mrva)

Od komunálnych volieb uplynuli už dva týždne. Ako za ten čas vstrebal neúspech jeden z hlavných favoritov na post bratislavského primátora Ján Mrva? Čo z kampane ľutuje? Ako dlho ste absorbovali výsledky volieb?

Tri dni trvá zázrak, takže tak asi trvá aj sklamanie z výsledku. Zamrzelo to, ale zobral som to s pokorou. Mnohí mi napísali a zavolali, ďakujem im, tých voličov nebolo málo, aj keď záleží na víťazovi. Mám za sebou dvanásť rokov starostovania a skvelú rodinu. Vďaka nej sa rýchlo otrasiem.  

Mrzí vás niečo na vašej kampani?

Mrzí ma, že som nemal možnosť stretnúť viac Bratislavčanov. Už v prvej kampani som si overil, že ten, kto ma spoznal aj osobne, ten ma aj volil osobne. Tak by som vedel vyvrátiť tie hlúpe útoky a antikampaň, ale Bratislava je veľká. Žiaľ, nemal som také finančné možnosti ako moji súperi, určite nie ako víťaz volieb. Mrzela ma vlažná podpora časti silnej pravicovej koalície.  

S pribúdajúcim časom ste v prieskumoch preferencií začali stagnovať, nechcelo to zareagovať?

Bratislavčanom som ponúkol to najlepšie, čo mám, moju bojovnosť a skúsenosť dlhoročného starostu. Nemal som za sebou zvučné mena, hercov ani spevákov, len výsledky svojej práce. A nechcel som sa upísať ľuďom, ktorí by si svoje investície do kampane po voľbách vypýtali za protislužby. To Mrva nerobí. Moja schopnosť reagovať bola preto nutne obmedzená.  

Dalo sa vôbec súperiť s razanciou a rozpočtom kampane víťaza volieb?

Zaručene nie. A nie je to dobrá správa pre Bratislavu, keď o primátorovi mesta rozhodnú marketingové rozpočty a nie skúsenosti, výsledky a program kandidáta.  

Počas nej sa vyskytlo viac okamihov, ktoré mohli rušiť – mám na mysli primárky s pani Líškovou, niektoré vaše vyhlásenia (organizátori protestov, homosexuáli), ktoré médiá podrobili silnej kritike, vo finále to bol čiastočný dištanc niektorých politikov SaS pri billbordoch, čo ste sa vy snažili vysvetliť nedorozumením  medzi centrálami, či oslovenie vašich voličov od vašich protikandidátov – najskôr od pána Valla, potom od pána Miku. Ako si to vysvetľujete? Bolo toho pomerne dosť…

Myslím si, že primárky bola atraktívna vec pre Bratislavčanov. Sledovali ich a počúvali. Urobili sme niečo historické, spojili sa za Bratislavu. Tému homosexuálov som, žiaľ, nenastolil ja. Pre komunál je úplne okrajová a komenty spred rokov sa vyťahovali bez ohľadu na kontext. Niekomu som asi veľmi prekážal. Antikampaň na bratislavských mostoch – transparenty si tiež musel niekto plánovite pripraviť vrátane ďalšej vlny na bilbordoch, prelepy o homofóboch a konšpirátoroch. Štyri trestné oznámenia počas tejto kampane sú dosť a polícia ako obvykle vinníka hľadá a predpokladám, že nenájde. K bilbordom so SaS môžem len zopakovať, keďže ja som kampaňoval a neriešil koordináciu politických centrál a tímu, že reálne išlo o nedorozumenie, ale významné a na môj úkor. 

Časť médií sa k vám začala správať inak hlavne po zverejnení vášho názoru na organizáciu pochodov Za slušné Slovensko, nemali ste viac vysvetliť svoj názor? Nebol to zlom vo vzťahu k médiám?

Nemyslím si. Médiá ma úplne od začiatku vykresľovali, ako potrebovali a neriešili komunálne problémy, ale úplne iné veci, ktoré s komunálom nemajú vôbec nič spoločné.

Je smutné, že vačšina otázok sa komunálu vôbec nedotýkala a tieto voľby vôbec neboli o ponuke, kto čo ponúka či o súťaži návrhov, ale o marketingu a ten vo veľkej miere závisí od financií. Treba uznať, že víťaz mal marketing fakt na vysokej, podľa mňa na nebývalej, úrovni a v nebývalej forme.  

Hlavne Mikov príhovor k vašim podporovateľov tesne pred moratóriom vás zaskočil. Mohlo vám to výraznejšie uškodiť? Bol by výsledok lepší?

Ten jeho brífing nás prekvapil a hneď sme na neho reagovali naším brífingom. Zámer bol, aby moji voliči boli zneistení a netrúfam si povedať, či by to bolo lepšie. Možno sa nechali niektorí voliči zneistiť. Myslím, že sme vtedy reagovali správne, aspoň podľa reakcií nato. 

Pán Mika v rozhovore pre náš web naznačil, že jeho vyhlásenie nebolo len tak, samé od seba, že mu niečo predchádzalo. Ako to teda bolo?

Ja neviem, načo pán Mika naráža ani čo tomu predchádzalo, ja som nič nezaregistroval predtým. My sme neuvažovali ani na chvíľu o vzdaní sa a to, čo som prezentoval navonok, bolo aj dovnútra.  

Čo si myslíte o avizovanom podaní podnetu Andreja Danka na ústavný súd? Vallo podľa neho porušil vo voľbách pravidlá – podľa zákona o voľbách do samospráv obcí môžu kandidovať buď nezávislí kandidáti, alebo kandidáti za jednotlivé politické strany. Vallo kandidoval ako kandidát dvoch politických subjektov a Teamu Vallo.

Nie som právnik, takže neviem, či môže mať niekto uvedené povolanie Team Vallo na kandidátke. Ja si však myslím, že to sa malo riešiť pri podaní kandidačných listín v lehote do tlače volebných lístkov a ak bola pochybnosť, mali sa vyzvať na nápravu, ak by to šlo. Skôr si myslím, že finančný limit kampane kandidátov bol myslený pri prijímaní zákona ako horný limit vrátane tých spolupracujúcich osôb. Toto sa mi zdá spornejšie. Veď ak to je teda dobré, tak asi nebráni v budúcnosti v kampaniach kandidátom s veľkými sponzormi mať takých osôb s 25-tisícovým limitom naviac aj desiatky, čo by boli dokopy stotisíce a zmysel zákona by sa úplne stratil, a kandidáti bez takýchto sponzorov a zdrojov by nemali akúkoľvek šancu. 

Prekvapilo vás pri voľbách v iných slovenských mestách niečo, čo ste nečakali? 

Prekvapila ma obrovská kampaň doslova odvšadiaľ od víťazného tímu v Bratislave, iné kampane som si nevšímal, plne som sa venoval svojej. 

Vy ste vo voľbách zariskovali, nekandidovali ste už na starostu Vajnôr. Prečo? Tam je vaša pozícia silná.

Myslím si, že nie je čestné kandidovať aj na primátora a aj na starostu.

Starostoval som tu poctivo a úspešne 12 rokov a po dobrom výsledku vo voľbách do BSK a podpore pravicovej koalície nebol dôvod nekandidovať na primátora. 

Akým smerom sa budete ďalej uberať?

Oddýchnem si po dvoch kampaniach BSK a primátorskej a aj po 12 rokoch každodenného poctivého a, myslím, úspešného starostovania.

Sám rozhodím siete a aj počkám na ponuky, a nebudem sa ukvapovať, keďže priestor a problematiku samosprávy poznám dôverne a viem, že odborníkov nie je veľa.

 

- Reklama -