Slovenskí vojaci sa za 25 rokov zúčastnili desiatok misií

    0
    Slovenskí vojaci (Autor: TASR)

    Vo štvrtok pri príležitosti 25. výročia vzniku Ozbrojených síl SR odovzdal Novosad na pôde Slovenského zastúpenia pri NATO v Bruseli medailu ministra obrany SR belgickému generálovi vo výslužbe Williamovi Hansetovi, ktorý bol v 90. rokoch 20. storočia veliteľom síl misie OSN UNTAES na území východného Slavónska (Chorvátsko), kde velil aj slovenskému ženijnému práporu. Slovenskí ženisti boli do misie UNTAES pozvaní po úspešnom pôsobení v misii UNPROFOR. 

    Slovenský vojenský diplomat pri tejto príležitosti spresnil, že po prvých misiách – UNPROFOR a UNTAES – sa slovenskí vojaci a dôstojníci úspešne zhostili aj ďalších výziev v podobe účasti na medzinárodných operáciách. 

    Podľa jeho slov úspech prvých misií “nás nezabrzdil a nezaspali sme na vavrínoch”, lebo Slováci sa presadili v operáciách OSN, Európskej únie, Severoatlantickej aliancie či Organizácie pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe (OBSE). 

    “Chcem, povedať, že od roku 1993 sa na zahraničných misiách zúčastnilo viac 18.500 profesionálnych vojakov. Pôsobili sme v 37 operáciách a misiách vo svete, v 21 krajinách na troch kontinentoch,” zhodnotil situáciu generál. 

    Dodal, že taká malá krajina ako Slovensko dokázala, že veľmi sebavedome buduje svoje demokratické štruktúry – vrátane ozbrojených síl, ktoré sú dnes úplne profesionálne.

    Slovenskí vojaci, ktorí sa v týchto misiách zúčastnili a v súčasnosti zúčastňujú, môžu byť podľa jeho slov označení za “vyslancov mieru”, pretože to je hlavnou devízou ich pôsobenia: pomáhať. 

     “Všade, kde sme prišli, tam sme pomohli – v rámci NATO, v rámci EÚ, v rámci OSN. Všade máme vojenské zastúpenie a účasť na operáciách,” skonštatoval.

    Generálmajor Novosad však pri výpočte týchto úspechov nezabudol ani na obete, ktoré si vojenské misie v zahraničí vyžiadali. Pripomenul, že doteraz v rámci zahraničných operácií zomrelo 58 príslušníkov Ozbrojených síl SR.

    - Reklama -