Irán odmietol obvinenia Spojených štátov, že má chemické zbrane

    0
    Iránski vojaci pochodujú na vojenskej prehliadke. (Autor: TASR)

    Obvinenia USA sú najnovšími voči Iránu zo strany vlády prezidenta Donalda Trumpa, ktorá tento rok odstúpila od dohody o iránskom jadrovom programe, dosiahnutej veľmocami a Teheránom v roku 2015, a opätovne zaviedla sankcie voči islamskej republike.

    “Spojené štáty… vyslovili, ako je to ich zvykom, nepodložené obvinenia voči islamskej republike, ktoré dôrazne odmietame,” uviedol vo vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí v Teheráne.

    “Takéto nekorektné a falošné obvinenia sú výlučne výsledkom nepriateľstva k Iránu a ich zámerom je odvrátiť medzinárodnú pozornosť od vlastných nesplnených záväzkov a pokračujúcej podpory pre chemický arzenál sionistického režimu a pre teroristické skupiny.”

    USA vo štvrtok obvinili Irán, že v rozpore s medzinárodnými dohodami nenahlásil svoj program chemických zbraní Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Americký vyslanec pri OPCW Kenneth Ward tiež povedal, že Teherán sa snaží získať aj nervovoparalytické látky na ofenzívne účely.

    Irán prisľúbil, že jeho delegácia poskytne OPCW podrobnú odpoveď, a označil USA za “jediný členský štát, ktorý má arzenál chemických zbraní, avšak dosiaľ nekonal vo veci svojich záväzkov zničiť ho”.

    Irán je jednou z mála krajín, na ktoré od konca prvej svetovej vojny v roku 1918 zaútočili chemickými zbraňami, píše AFP. Použil ich počas vojny oboch krajín v rokoch 1980-88 režim irackého diktátora Saddáma Husajna, ktorý nimi zabil desaťtisíce iránskych vojakov a civilistov. Teherán sa odvtedy dôrazne vyslovuje proti tomu, aby akákoľvek krajina vlastnila alebo používala takéto zbrane.

     

    - Reklama -