Slovenská národná strana trvá na tom, aby do Marrákeša nikto za Slovensko nešiel

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Národniari pripomínajú uznesenie, ktoré predložili do Národnej rady SR a v ktorom žiadajú, aby vláda odmietla členstvo Slovenska v Globálnom pakte OSN o migrácii. “Aj iné členské štáty ako USA, Austrália, Izrael, všetky krajiny V4 okrem Slovenska, už aj Bulharsko zaujali odmietavý postoj voči tomuto paktu. Ale najmä od neho odskočila krajina, ktorá sa najviac podieľala na vypracovaní paktu Rakúsko a iniciátorská krajina paktu Švajčiarsko,” upozornil podpredseda SNS Anton Hrnko.

    SNS kritizuje Európsku komisiu, ktorá podľa národniarov oznámila, že sa chce v mene celej Európskej únie pripojiť k dokumentu, prevziať a implementovať všetky záväzky vyplývajúce z Globálneho paktu OSN do legislatívy EÚ.

    “Je preto veľmi pravdepodobné, že už čoskoro budeme opäť musieť čeliť brutálnemu nátlaku tria vysokopostavených hlavných podporovateľov migrácie: Fransa Timmermansa, Federici Mogheriniovej a ďalších, aby sme im prestali robiť problémy a rýchlo sa zaradili v Európskej únii medzi tých ostatných – poslušných,” uviedol prvý podpredseda Jaroslav Paška.

    Hrnko doplnil, že nezáväzný pakt je zbytočný, záväzný pakt považuje za škodlivý. “Pakt, ktorý by nás zaviazal podporovať migráciu a dával nám povinnosti a potenciálnym migrantom práva, je nevyvážený a v konečnom dôsledku škodlivý. Preto sa Slovensko na marrákešskom podujatí nemá podieľať a ani ho podporovať,” uzavrel Hrnko.

    Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.

    Viaceré štáty nechcú dokument podpísať. Pakt rozdeľuje aj slovenskú politickú scénu. Pre SNS je pakt obsahovo neakceptovateľný, SaS ho označila za nebezpečný. Odmieta ho aj Sme rodina. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) pripustil demisiu, ak parlament odhlasuje, že sa Slovensko k paktu nepridá.

     

    - Reklama -