Sloboda a Solidarita víta dohodu o brexite, v hre je však naďalej aj tvrdý brexit

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    “Napriek dosiahnutej dohode je vzhľadom na politickú situáciu v Británii ďalej v hre aj scenár o odchode bez dohody, čo by poškodilo záujmy nielen našich občanov, ale aj vzájomný obchod a investície, preto je ostražitosť naďalej namieste,” upozornil poslanec Národnej rady SR za SaS Martin Klus.

    Lídri EÚ schválili v nedeľu na mimoriadnom summite v Bruseli dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie a politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch medzi Britániou a Úniou. Oznámil to predseda Európskej rady Donald Tusk.

    Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej dohoda o brexite schválená Európskou úniou pripravila pôdu pre “riadený rozvod” medzi EÚ a Britániou.

    Slovenský premiér Peter Pellegrini uviedol, že ani Slovensko, ani EU-27 neteší, že ju opúšťa jeden z jej členov, avšak naďalej Británia ostáva strategickým partnerom pre Európsku úniu.

    Zdôraznil, že do politickej deklarácie o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Britániou sa podarilo presadiť aj pripomienky SR o hľadaní možností spolupráce v oblasti rodinného práva a zosúlaďovania sociálnych systémov.

    O silné a strategické partnerstvo Británie s EÚ prejavili podľa slovenského premiéra záujem európski lídri i britská premiérka Theresa Mayová. 

     

    - Reklama -