Ukrajinská armáda je v stave plnej bojovej pohotovosti! Tému komentuje štátny tajomník Ondrejcsák

    0
    Vojská ukrajinskej armády (Autor: TASR)

    Stanné právo

    Tieto opatrenia boli prijaté v súvislosti rozhodnutím ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany o vyhlásení stanného práva po nedeľnom incidente ukrajinských a ruských lodí v Azovskom mori. 

    Očakáva sa, že prezident Petro Porošenko vystúpi v ukrajinskom parlamente. V noci na pondelok Porošenko uviedol, že stanné právo bude na Ukrajine vyhlásené výlučne s cieľom posilniť obranu štátu. “Neznamená, že odstupujeme od politicko-diplomatického riešenia oslobodenia ukrajinského územia,” uistil Porošenko.

    Posilnená činnosť tajných služieb a rozviedky

    Okrem spomínaných opatrení bola posilnená aj činnosť tajných služieb a rozviedky, aby sa na území Ukrajiny zabránilo ďalším provokáciám ruských tajných služieb a destabilizácii na Ukrajine, píše sa vo vyhlásení ministerstva obrany.

    K incidentu v Azovskom mori došlo v nedeľu. Velenie ukrajinskej armády informovalo, že išlo o vopred naplánovaný presun lodí z prístavu Odesa do prístavu Mariupol, ktorý sa začal 23. novembra. 

    Deň nato Ukrajina dostala informáciu o zatvorení plavebnej zóny v Kerčskom prielive, ktorú však medzinárodné inštitúcie nepotvrdili. Ruská strana nereagovala ani na žiadosti posádky ukrajinskej veliteľskej lode. Ukrajinské plavidlá preto pokračovali v plavbe aj v nedeľu. 

    O uzavretí plavebnej zóny boli ukrajinské plavidlá i medzinárodné úrady informované až v nedeľu popoludní. Ukrajina pritom tvrdí, že táto informácia sa nezakladala na pravde, pretože popod most cez Kerčský prieliv v danom čase preplávalo niekoľko ruských lodí.  

    Napriek tomu ukrajinské velenie v nedeľu popoludní rozhodlo o návrate ukrajinských plavidiel do Odesy. 

    V čase, keď tieto lode menili kurz, však posádky hliadkujúcich ruských plavidiel spustili paľbu, tvrdí ukrajinská strana.

    Narušenie námornej hranice Ruska

    Rusko vyhlasuje, že tri ukrajinské lode narušili námornú hranicu Ruska, keď sa pokúšali vplávať do Azovského mora cez Kerčský prieliv. Podľa Ruska ukrajinské lode sa v tejto uzavretej zóne pohybovali niekoľko hodín, pričom vykonávali “nebezpečné manévre” a “nereagovali na výzvy posádok ruských lodí”. Vzhľadom na to ruská strana, ktorá tento incident považuje za porušenie medzinárodného práva, použila strelné zbrane. 

    Agentúra Ukrinform v pondelok uviedla, že tri ukrajinské lode sú naďalej zadržiavané Ruskom. Dve z nich – člny Berďansk a Nikopol – sú neschopné plavby. Remorkér Jany Kapu bol rovnako donútený zakotviť. 

    Pri incidente bolo podľa ukrajinských zdrojov zranených najmenej šesť ukrajinských vojakov, pričom stav dvoch z nich je údajne ťažký. Agentúra RIA Novosti hovorí o troch, ktorým bola poskytnutá lekárska pomoc.

    Podľa agentúry TASS Rusko začalo nedeľný incident vyšetrovať na základe podozrenia, že došlo k narušeniu jeho štátnych hraníc.

    V súvislosti s týmto incidentom ukrajinský prezident zvolal vojnovú radu štátu a Ukrajina požiadala aj o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Tá sa má podľa tweetu americkej veľvyslankyne pri OSN Nikki Haleyovej zísť v New Yorku v pondelok o 17.00 h SEČ.

    Ondrejcsák: Vojna získala novú dimenziu

    K zajatiu lodí sa vyjadril štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák. Podľa jeho názoru Rusko dramaticky eskaluje konflikt s Ukrajinou tým, že otvorene zaútočili na ich lode. „Po ilegálnej anexii Krymu a vojenských operáciách na východe Ukrajiny, vojna tým získava novú dimenziu. Snáď to prebudí do reality aj tých, ktorí stále snívajú o večnom priateľstve s Moskvou, či o budovaní “mostov” medzi východom a západom,“ napísal na sociálnej sieti. Podotkol, že most nad Kerčským prielivom, v rámci ktorého prišlo k útoku, bol postavený v rozpore s medzinárodným právom.  

     

    - Reklama -