Novovznikajúca kresťanská strana vracia Hlinovi úder: My s liberálmi a Progresívnym Slovenskom na kávičky nechodíme

    0
    Peter Molda a Alojz Hlina (Autor: TASR/ Facebook/Peter Molda)

    Odídenci z KDH si zakladajú Kresťanskú demokraciu – Život a prosperita (KDŽP). Ide o Petra Moldu, Tibora Penzéša, Miroslava Vetríka a Dáriusa Hatoka. Molda bol šéfom zväzu dopravy, právnik Penzéš bol asistentom niekdajšieho poslanca NR SR za KDH Pavla Abrhana a Vetrík je organizátorom Korunovačných slávností v Bratislave, v roku 2012 kandidoval za KDH. Vznikajúca strana má v súčasnosti vyzbieraných približne 7000 podpisov, pričom vyzbierať musia desaťtisíc.

    V tomto smere ich kritizoval predseda KDH Alojz Hlina. Podľa jeho slov daní ľudia zbierali podpisy pod petičný hárok pred lendackým kostolom, pričom dodal, že ide o mimoriadne citlivú záležitosť. „Priestory kostola, a to dokonca počas priebehu svätej omše, nemôžu byť bojiskom na vybavovanie politických účtov. Nemali by byť priestorom na riešenie priamej politickej propagandy. Z kazateľnice by nemali zaznievať fabulácie, konšpirácie, podsúvanie s potenciálom vytvárať nenávisť či dokonca zaznievať priame klamstvá,“ uviedol.

    Kritika

    Dodal, že údajne majú problémy so získaním podpisov normálnou cestou, a preto sa rozhodli využiť silu kostolov, čo Hlina ostro kritizoval. Podľa neho nemôžu byť kostoly zneužívané na politiku a boje v nej. Rovnako uviedol, že ide o dlhoročných vysokých funkcionárov KDH, ktorí sa rozhodli prispieť k rozbitiu kresťanských hlasov namiesto toho, aby odovzdávali svoje poznatky budúcim generáciám.

    „Komu záleží na rozbití kresťanských hlasov? Žiaľ, mnohým záujmovým skupinám od liberálov, socialistov a extrémistami končiac. Všetci títo sa z tohto vnútornému zápasu tešia a dokonca ho sprostredkovane podporujú,“ polemizoval.

    Dodal, že viackrát sa pokúšal presvedčiť ich, aby takto nebojovali, ale nepomohlo to.  „Žiaľ, kňaza M. Kuffu do toho vtiahli. Sú viaceré skutočnosti, ktoré sú nebezpečné aj v tom, kto celú túto činnosť riadi, kto ju financuje. Kto zneužíva či dokonca priamo vydiera niektorých ľudí, aby k takémuto konaniu dochádzalo,“ konštatoval. Viac sme písali TU.

    KDŽP: Podpisy zbierame svojpomocne

    Na Hlinove slová zareagoval jeden z členov prípravného výboru strany – Peter Molda. Ten uviedol, že hranicu desaťtisíc podpisov sa im zrejme podarí vyzbierať do konca mesiaca, pričom celý proces ich dovedna stál zhruba 700 eur. A tie vynaložili na vytvorenie odlišujúcich predmetov, ako sú šiltovky, tričká a perá.

    „Podpisy zbierame svojpomocne, po uliciach, rodinách a miestach, kde sa vyskytujú ľudia, ktorým záleží na tom, aby sa po 28 rokoch na Slovensku ochrana života nestala predmetom obchodovania na úkor politických funkcií. Aj strana, ktorá má 5,1%, dokáže urobiť zmenu. Budeme len radi, ak by k takémuto postoju sa prihlásilo aj KDH,“ konštatoval.

    Priznáva, že nie každému sa ich postoj musí zdať racionálny a správny, ale pre nich je jediný reálny na vydanie sa na cestu spravodlivosti. Ale, je blízky množstvu ľudí z najrôznejších oblastí života, pričom členov strany budú tvoriť aj bývalí pracovníci KDH, aj tí, ktorí v strane Alojza Hlinu nefigurovali. „Nerozumieme priam posadnutosti, ktorú na dennej báze venuje pán Hlina vzniku strany, ktorá, keď bude úspešná, na Slovensku bude sa uctievať život. My sa na KDH nepozeráme ako na nepriateľa, ale ako na spojenca. Rozchádzame sa v ceste, ako tento cieľ dosiahnuť,“ dodal.

    Cirkev nezneužívame

    Rovnako napísal, že nezneužívajú cirkev a nedovolili by si ju vťahovať do spoločenského života. Na druhej strane ich ale teší, ak im podporu vyjadria kňazi, ako napríklad Marian Kuffa. „Ak zbierame podpisy, tak pred kostolom, nie je to nikdy v kostole. Ak toto niekomu vadí, je to jeho problém. Nikdy na našej webovej stránke, facebookovom profile sme neuverejnili kázeň ani pasáže z kázni otca Mariana, v ktorých nám vyjadril podporu. S pravidelnosťou to robí len pán Hlina,“ vysvetlil.

    Alojza Hlinu kritizovali za to, že na svojom profile na sociálnej sieti má množstvo fotiek, kde je zachytený, ako ide do kostola, prípadne z kostola, alebo že bol na omši. Dodal, že členovia KDŽP to ani nikdy nebudú robiť. „Necítime sa a ani nie sme konkurenciou KDH, nakoľko v našom politickom uvažovaní neprichádza do úvahy pravdepodobnosť, že budeme spolupracovať s Progresívnym Slovenskom a liberálmi. My s nimi na kávičky nechodíme. Preto nerozumieme, prečo pán Hlina rieši nás. 95% veriacich ľudí v tejto krajine KDH nevolí a pán Hlina na nich neútočí,“ napísal kriticky.

    Na záver uviedol, že v strane nebudú mať jedinú vec, a to sú financie, ktoré ale podľa jeho slov nepotrebujú. A to z dôvodu, že podľa jeho názoru veľké veci vzniknú z Božej priazne. „Ak Boh chce preveriť naše srdcia, sme pripravení byť aj dlho neúspešní z pohľadu toho, čo nám tak svetsky pán Hlina odkazuje – nedosiahnete viac ako dve percentá. Veriaci človek má iné parametre na to, čo je úspechom. Možno vďaka nášmu postoju bude úspešný niekto, kto z našich radov vzíde alebo koho inšpirujeme.“

    - Reklama -