USA: Na Trumpov sankčný zoznam pribudli dve osoby

    0
    Demonštranti pochodujú v nikaragujskom hlavnom meste Managua na protest proti vláde 24. apríla 2018 (Autor: TASR)

    Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zaradila v utorok prvú dámu Nikaraguy Rosariu Murillovú a jej pobočníka Néstora Moncada Laua na sankčný zoznam, informovala agentúra AP. Cieľom je zvýšiť tlak na vládu prezidenta Daniela Ortegu, ktorá násilne zakročila pri riešení politickej krízy v krajine.

    Sankcie majú zabrániť predstaviteľom Nikaraguy využívať USA na obohacovanie sa na úkor zvyšku obyvateľov

    Americké úrady tvrdia, že Murillová, ktorá zastáva aj post viceprezidentky, a jej poradca Néstor Moncada Lau sú spoluzodpovední za tvrdý zásah voči politickým oponentom, ktorý si v apríli vyžiadal viac ako 300 mŕtvych. USA tak zmrazia všetky aktíva, ktoré má dvojica v Spojených štátoch, a zablokujú im prístup do finančného systému USA. Americký minister financií Steven Mnuchin v utorok povedal, že sankcie majú zabrániť popredným politickým predstaviteľom Nikaraguy využívať USA na obohacovanie sa na úkor zvyšku obyvateľov tejto stredoamerickej krajiny.

    Prezident Nikaraguy hovorí o pokračovaní zásahov “severoamerickej imperiálnej sily”

    Prezident Ortega opatrenia zavedené proti jeho žene označil za pokračovanie zásahov “severoamerickej imperiálnej sily” proti jeho krajine. Ortegovo aprílové rozhodnutie znížiť dôchodky v snahe vyplniť trhliny v sociálnom poistení spustilo vlnu protestov, počas ktorých zahynulo v Nikarague viac ako 500 ľudí. Hoci prezident zakrátko od svojich zámerov ustúpil, v krajine vypukli celoštátne demonštrácie za jeho odstúpenie.

    - Reklama -