Z parlamentu nemám pocit racionality, neviem, ktorým smerom sa obraciame, hovorí Lajčák

    0
    Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Nebojujem s nikým

    “S nikým nebojujem, ale chcem byť v súlade so svojím svedomím. Moje rozhodnutie sa neposunulo,” reagoval na otázky, či ho premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) presvedčí, že sa Slovensko rokovania v Marrákeši nemá zúčastniť.

    “Neviem, ktorým smerom sa obraciame. Keď sledujem parlament, neviem, kde vlastne žijeme. Z parlamentu mám všetko možné, len nie pocit racionality,” odpovedal šéf rezortu diplomacie na margo toho, či je ešte Slovensko prozápadne orientované.

    Demisia je stále v hre

    Lajčák zopakoval, že je ochotný podať demisiu. “Tu sa bijú dve veci, jednak moja zodpovednosť voči rezortu, voči úlohám, ktoré pred nami stoja. Ale musím byť v súlade sám so sebou. Nemôžem robiť svoju prácu, pokiaľ neverím v to, čo robím, alebo pokiaľ nevidím, že mám priestor na to, aby sme robili to, čo považujeme za správne,” vysvetlil s tým, že sa však v žiadnom prípade necíti byť vytláčaný.

    Utorkové (27. 11.) rozhodnutie parlamentu stiahnuť z programu schôdze rokovanie o bezpečnostnej a obrannej stratégii nekomentuje. “Je to rozhodnutie už dnes v kompetencii koaličných strán a koaličných lídrov. My sme svoju prácu urobili, za svojou prácou si stojíme. A ten zvyšok už nechám na parlament,” uviedol Lajčák.

    Medializované informácie, že Robert Fico by mohol byť jeho nástupcom na poste šéfa diplomacie, označil za špekulácie.

    Globálny pakt rozdeľuje politickú scénu

    Globálny pakt OSN o migrácii rozdeľuje politickú scénu. Viaceré strany ho odmietajú, SNS trvá na uznesení, ktorým by parlament vládu požiadal o odmietnutie paktu. Tiež trvá na neúčasti Slovenska na rokovaní v Marrákeši. Lajčák pre toto uznesenie hrozí demisiou, hovoril, že premiérovi predložil iné, lepšie. Je presvedčený, že Slovensko by do Marrákeša malo ísť, aby prezentovalo svoj postoj.

     

    - Reklama -