Milión za slobodu! Kočner sa za každú cenu chce dostať von

    0
    Prebiehajú domové prehliadky viacerých priestorov u konkrétnej osoby v súvislosti s násilnou trestnou činnosťou (Autor: facebook/ Polícia SR)

    Na to, aby sa dostal z väzenia v Leopoldove, ponúkol Marian Kočner sudcovi Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici kauciu na prepustenie v sume jedného milióna eur. Sudca bol ale neoblomný, kauciu neprijal, a tým pádom podnikateľ ostáva za mrežami. Informuje o tom portál pravda.sk z uznesenia v anonymizovanej podobe.

    Ako odôvodnenie sudca uviedol, že položenie kaucie na prepustenie je možné prijať iba vo výnimočných okolnostiach prípadu, ako sú rodinné a osobné pomery, či rodina, ktorá je odkázaná na obvineného, tehotenstvo a podobne. 

    „Keďže iné výnimočné okolnosti prípadu som nezistil, som dohľad probačného a mediačného úradníka nad obvineným neukladal a ponuku peňažnej záruky som neprijal,“ vysvetlil daný sudca. Rovnako uviedol, že u Kočnera existuje obava, že by v trestnej činnosti pokračoval aj po prepustení z väzby, „aby si zabezpečoval aj naďalej ekonomické výhody. Obvinený aj naďalej môže využívať svoj vplyv i prostredníctvom majetku, ktorého explicitne nie je vlastníkom“, dodal.

    Názor právnika

    Podľa bývalého prokurátora Ladislava Kuruca, ktorého denník oslovil, kaucia sa môže uložiť v dvoch formách. „Môže ju ponúknuť obvinený alebo niekto druhý. Ktokoľvek ju podá, súd skúma jeho majetkové pomery, podľa nich sa určuje suma kaucie,“ uviedol s tým, že súd môže určiť aj sumu, pričom majetkové pomery obvineného môžu, ale nemusia skúmať.

    „Človek, ktorý ponúka kauciu, by si mal byť vedomý, že ak poruší podmienky, peniaze prepadnú. Suma kaucie by mala odzrkadľovať zábezpeku, že tomu, kto vyjde von, nebude jedno, či peniaze prepadnú,“ dodal.

    Súvislosti

    Kočnera vzali do väzby za ekonomickú trestnú činnosti koncom júna tohto roku. Konkrétne išlo o falšovanie zmeniek televízie Markíza v hodnote približne 70 miliónov eur. Neskôr mu vyšetrovatelia pridali aj ďalšie obvinenia. Kočner si trest najprv odpykával v bratislavskom Justičnom paláci, neskôr ho previezli do väznice v Leopolodove. Podľa jeho advokáta Martina Pohoveja orgány činné v trestnom konaní doteraz neuviedli pravý dôvod na to, aby jeho klienta náhle previezli do inej väznice. Rovnako uviedol, že väzenie v súčasnosti považuje za účelové.

    Viacerí politici Kočnera označujú ako objednávateľa vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za jeho kontakty s obvinenou Alenou Zsuzsovou. Tá mala zorganizovať Zoltána Andruskóa, Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka na uskutočnenie trestného činu. Vyšetrovatelia NAKA ich zadržali počas razie v Kolárove koncom septembra. Traja z nich podali sťažnosť za uväznenie, ktoré senát najvyššieho súdu zamietol. Jediný Zoltán Andruskó spolupracuje s vyšetrovateľmi a v jednej výpovedi mal uviesť, že práve Kočner bol ten, kto si vraždu objednal.

    - Reklama -