Nemecké vzdušné sily vylúčili pri poruche Merkelovej lietadla sabotáž

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Lietadlo smerovalo z Berlína na summit skupiny G20 v argentínskej metropole Buenos Aires. Dôvodom na neplánované pristátie bolo úplné zlyhanie komunikačného systému Airbusu A340-300. 

    K závažnej poruche došlo približne hodinu po štarte z Berlína. V tom čase sa stroj pomenovaný po prvom povojnovom kancelárovi Konradovi Adenauerovi nachádzal vo vzdušnom priestore Holandska. Piloti sa okamžite rozhodli let do Argentíny prerušiť a núdzovo pristáť na letisku Kolín/Bonn, s ktorým sa im podarilo spojiť iba vďaka satelitnému telefónu.

    Kancelárka musela prespať v hoteli a v piatok skoro ráno odletela iným strojom nemeckých vzdušných síl do španielskeho Madridu, odkiaľ vzlietla na palube lietadla spoločnosti Iberia do Buenos Aires.

    Nečakané technické problémy spôsobili, že Merkelová nestihne začiatok summitu krajín G20 ani tradičné skupinové fotografovanie zúčastnených šéfov štátov a vlád, uviedla agentúra DPA.

    K problémom s nemeckými vládnymi lietadlami dochádza opakovane. V roku 2016 postihli aj terajšieho prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý vtedy ešte ako minister zahraničných vecí uviazol pri ceste na summit krajín G7 v japonskej Hirošime pre poruchu motora v čínskom neste Čchang-ša.

     

    - Reklama -