Panika v Smere? Pellegrini bude Lajčáka prosiť, aby zostal. A takéto má pre neho plány

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Pellegrini sa chce oiciálne mieni stretnúť s Lajčákom v pondelok (3. 12.). Globálny pakt OSN o migrácii a situácia okolo neho nie je podľa Pellegriniho dôvod na to, aby rezignoval taký výrazný predstaviteľ slovenskej diplomacie. Poukázal na úlohy, ktoré Slovensko čakajú v zahraničnej politike.

    Pellegrini zopakoval, že vláda odmieta pakt, rozumie Lajčákovi

    “Budem sa snažiť urovnať tento spor. Nerád by som ho stratil. Budem ho prosiť, aby zostal. Ja si neviem predstaviť, kto prevezme žezlo predsedníctva v OBSE a kto začne riešiť situáciu medzi Ruskom a Ukrajinou,” vyhlásil Pellegrini, ktorý chce s Lajčákom rokovať aj počas víkendu. Aj pre Smer-SD je podľa jeho slov momentálne prioritou, aby Lajčák vo funkcii zostal. Pellegrini zopakoval, že vláda odmieta pakt, rozumie Lajčákovi, ktorý bol osobne zainteresovaný v príprave dokumentu.

    Ak by minister Lajčák neprehodnotil svoju demisiu, na jeho miesto by podľa premiéra musel prísť špičkový a profesionálny diplomat. “Jediná cesta pre Slovensko je, že to musí byť špičkový diplomat. Nemôžem nominovať niekoho, kto nemá skúsenosti ako minister Lajčák,” zdôraznil Pellegrini. Nechce komentovať mená, ktoré sa objavujú, napríklad expremiér Robert Fico či Pellegriniho poradca pre zahraničnú politiku Peter Kmec. “Je viacero ľudí na Slovensku, ktorí by mohli byť dobrými ministrami zahraničných vecí. Ale urobím všetko preto, aby na stoličke ministra sedel Lajčák čo najdlhšie,” zopakoval predseda vlády. Lajčák je podľa jeho slov politik svetového formátu. 

    Slovensko sa neodkloní od proeurópskej a proatlantickej orientácie, vyhlásil premiér

    Premiér tiež vyhlásil, že Slovensko sa neodkloní od proeurópskej a proatlantickej orientácie. Uviedol to v reakcii na obavy, že Lajčákovým odchodom sa zmení zahraničnopolitická orientácia Slovenska. “Náš životný a hodnotový priestor Slovenska je v EÚ a bezpečnosť našej krajiny je spojená s členstvom v NATO. Aj naša ekonomika je naviazaná na úspešné západné ekonomiky. Nikdy nedovolím, aby sme opustili tento hodnotový a ekonomický priestor, ktorý nám vytvára priestor pre prosperitu,” vyhlásil Pellegrini.

    Slovensko do Marrákeša pošle svoju oficiálnu pozíciu listom

    Na otázku, či zahraničnú politiku Slovenska neurčuje namiesto ministerstva zahraničných vecí šéf parlamentu Andrej Danko, uviedol, že zahraničnú politiku robila, robí a aj bude robiť vláda. Premiér zároveň priznal, že počul v kuloároch o možnosti májových predčasných volieb. Nepotvrdil tieto informácie, tvrdí, že predčasné voľby by pre Slovensku v tomto momente boli škodlivé, lebo Slovensku sa darí a má politickú stabilitu. Premiér nevidí alternatívu, kto by mohol krajinu po takýchto voľbách prebrať. “Netvrdím, že sme najlepší, ale robíme všetko preto, aby sme krajinu posúvali dopredu,” doplnil.

    V súvislosti s globálnym paktom a rokovaním v Marrákeši zopakoval, že Slovensko pošle svoju oficiálnu pozíciu listom. “Nejdeme tam, pošleme tam list. Slovensko odkáže, čo si o dokumente myslí tak, ako iné krajiny, ktoré zaujali zásadný postoj,” podotkol. 

    - Reklama -