Nátlak na ruskú pravoslávnu cirkev na Ukrajine? Predstavený Kyjevsko-pečerskej lavry vidí za raziou vo svojom dome Porošenka

    0
    Kyjevsko-pečerská lavra (Autor: TASR)

    Otec Pavlo, ktorý vedie tento kyjevský kláštor – súčasť ruskej pravoslávnej cirkvi -, vyhlásil, že raziu v jeho dome osobne nariadil ukrajinský prezident Petro Porošenko, presadzujúci novú nezávislú ukrajinskú cirkev.

    Dom otca Pavla prehľadávala Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). Jej predstaviteľ Ihor Huskov oznámil, že otec Pavlo je podozrivý z podnecovania k nenávisti.

    Ekumenický patriarchát v Konštantínopole tento mesiac opäť potvrdil svoje rozhodnutie udeliť pravoslávnej cirkvi na Ukrajine autokefálny štatút. Synoda, na ktorej by malo dôjsť k zjednoteniu pravoslávnych cirkví pôsobiacich na Ukrajine, sa bude konať v decembri. Jednotná ukrajinská cirkev by potom mala zvoliť svojho najvyššieho predstaviteľa. Ten následne prevezme tzv. tomos – bulu o autokefálnom štatúte pravoslávnej cirkvi na Ukrajine.

    Rozhodnutím ekumenického patriarchu Bartolomeja z 11. októbra tohto roku, ktoré zverejnili počas všepravoslávneho snemu v Istanbule, bola zrušená 300-ročná podriadenosť kyjevských prelátov voči Moskve a bola tiež sňatá kliatba uvalená moskovským patriarchátom na ukrajinskú cirkev a jej predstaviteľov.

    Konštantínopolský patriarchát, ktorý je v pravoslávnom svete rešpektovaný ako “prvý medzi rovnými”, sňatím exkomunikácie uznal obe ukrajinské pravoslávne cirkvi za legitímne (kánonické) a vyzval ich na zjednotenie s najväčšou ukrajinskou pravoslávnou cirkvou moskovského patriarchátu.

    Prianím konštantínopolského patriarchu Bartolomeja je, aby na Ukrajine namiesto troch pravoslávnych cirkví pôsobila jedna samostatná (autokefálna) pravoslávna cirkev.

    Ruská pravoslávna cirkev i celý rad ďalších miestnych pravoslávnych cirkví vnímajú toto rozhodnutie konštantínopolského patriarchátu ako nepriateľský a protiprávny krok, ktorý podľa nich môže viesť k rozkolu vnútri pravoslávia. Ruská pravoslávna cirkev už medzičasom s konštantínopolským patriarchátom prerušila vzťahy.

    Od rozpadu Sovietskeho zväzu na Ukrajine pôsobia až tri pravoslávne cirkvi: jedna (najväčšia) je verná moskovskému patriarchátu, druhá Moskvu odmieta akceptovať a tretia (najmenšia) patrí pod ukrajinskú cirkev pôsobiacu v Spojených štátoch.

    Biskupská synoda moskovského patriarchátu odmietla myšlienku podieľať sa na vytvorení od Moskvy nezávislej “autokefálnej cirkvi” na Ukrajine.

    Biskupi označili celý proces zmien za nanútený zvonku a tvrdia, že nereflektuje potreby cirkvi. Podľa nich tento krok na Ukrajine neprinesie cirkvi jednotu, skôr naopak – prehĺbi rozkol i konflikty v ukrajinskom národe. V spoločnom vyhlásení sa tiež ohradili proti pokusom ukrajinských úradov zmeniť názov ich cirkvi – napríklad na ruskú pravoslávnu cirkev na Ukrajine.

    Zaviazali sa tiež vystupovať proti každej diskriminácii svojich veriacich v legislatívnej oblasti. Upozornili, že ak ukrajinský parlament prijme diskriminačné zákony, táto cirkev bude brániť svoje práva “každou legálnou cestou”, pričom sa však bude opierať o ukrajinskú ústavu a Európsky dohovor o ochrane ľudských práv.

    - Reklama -