Zomrel bývalý americký prezident George Herbert Walker Bush

    0
    George Herbert Walker Bush na archívnej snímke z 4. novembra 2012. (Autor: TASR)

    Vo veku 94 rokov zomrel George Herbert Walker Bush, 41. prezident Spojených štátov. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP. TASR prináša jeho profil. Bývalý americký prezident George Bush starší bol 41. prezidentom Spojených štátov amerických (USA). V úrade hlavy štátu pôsobil v rokoch 1989-1993. Najdôležitejším momentom jeho prezidentovania bola vojna v Perzskom zálive.

    Jeho najstarší syn George Walker Bush mladší bol 43. prezidentom USA

    George Herbert Walker Bush starší sa narodil 12. júna 1924 v americkom Miltone. Pochádzal z rodiny, kde bola služba verejnosti tradíciou. Študoval na akadémii v americkom Andoveri a ako 18-ročný vstúpil do armády. Počas druhej svetovej vojny sa ako najmladší letec námorníctva USA zúčastnil 58 útočných misií. Počas jednej akcie ho zostrelili Japonci, ale zachránila ho americká ponorka. Neskôr dostal Bush ocenenie – kríž za hrdinstvo.

    Hneď po vojne ešte v roku 1945 ako študent ekonómie na univerzity v Yale, sa oženil s Barbarou Pierceovou (zomrela 17. apríla 2018), s ktorou mal šesť detí. Jeho najstarší syn George Walker Bush mladší tiež zastával v období rokov 2001-2009 najvyšší post v krajine, keď bol 43. prezidentom USA.

    Ako prezident USA čelil George Bush starší dramaticky sa meniacemu svetu

    V roku 1964 vstúpil George Bush starší do Republikánskej strany. O osem rokov v roku 1952 sa už stal senátorom za americký štát Connecticut. V rokoch 1971-1972 pracoval ako veľvyslanec USA pri Organizácii Spojených národov (OSN). Na čele americkej tajnej služby CIA stál zase v rokoch 1976-1977. Prvýkrát, ale neúspešne kandidoval na post prezidenta USA George Bush starší v roku 1980. Aj keď nevyhral, stal sa viceprezidentom 40. prezidenta USA (1981-1989) Ronalda Reagana. O osem rokov neskôr v roku 1988 už George Bush starší voľby vyhral a 20. januára 1989 sa stal 41. prezidentom USA.

    Ako prezident USA čelil George Bush starší dramaticky sa meniacemu svetu. Po 40 rokoch sa skončila Studená vojna, padol Berlínsky múr v Nemecku, rozpadol sa Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) a začalo sa črtať nové usporiadanie Európy. Počas jeho funkčného obdobia sa pred súd v USA dostal aj panamský diktátor a generál Manuel Noriega, ktorý bol považovaný za drogového bosa.

    Najvýznamnejšia úloha na Georgea Busha staršieho však čakala po invázii vojsk vtedajšieho irackého prezidenta Saddáma Husajna do Kuvajtu v auguste 1990. Iracká armáda obsadila krajinu a kuvajtský emir utiekol do USA. Anexiu Kuvajtu odmietlo OSN aj Arabská liga.

    Napriek veľkej popularite a medzinárodným diplomatickým úspechom sa ťažko vyrovnával s problémami doma

    Vtedajší prezident USA George Bush starší sa výraznou mierou podieľal na vytvorení spojeneckej koalície, ktorú tvorili hlavne USA, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Austrália, Saudská Arábia, Egypt, Sýria a ďalších viac ako 20 štátov. Na operácii Púštna búrka, ktorá sa začala 17. januára 1991 sa zúčastnilo 425.000 amerických vojakov. Kuvajt bol oslobodený 26. februára 1991.

    Pri príležitosti 20. výročia vojny v Perzskom zálive v roku 2011 sa už vtedy bývalý americký prezident George Bush starší vyjadril, že je spokojný s tým, že rozhodujúcim momentom jeho prezidentovania bola vojna v Perzskom zálive. A neľutuje ani zastavenie vojny, po ktorom si Saddám Husajn udržal moc v Iraku.

    Napriek veľkej popularite a medzinárodným diplomatickým úspechom sa prezident Bush starší ťažko vyrovnával s problémami na domácej pôde, s upadajúcou ekonomikou, vysokým deficitom či rastom násilia v USA. Aj preto ho v prezidentských voľbách v roku 1992 porazil kandidát Demokratickej strany Bill Clinton.

    Svoje 93. narodeniny oslávil už len v kruhu svojej rodiny

    Bývalý americký prezident George Bush starší ešte svoje 90. narodeniny oslávil zoskokom s padákom z vrtuľníka neďaleko svojho letného sídla v meste Kennebunkport v americkom štáte Maine. Pripomenul si tým svoj prvý zoskok padákom z pred 70 rokov počas druhej svetovej vojny.

    Svoje 93. narodeniny vtedy najdlhšie žijúci bývalý americký prezident George Bush starší oslávil už len v kruhu svojej rodiny, pripútaný na invalidný vozík pre zdravotné problémy s nohami spôsobené Parkinsonovou chorobou. Busha staršieho naposledy zo závažných dôvodov hospitalizovali 22. apríla tohto roka v jeho domovskom Houstone, deň po pohrebe jeho manželky Barbary, s ktorou bol ženatý 73 rokov. V tamojšej nemocnici pobudol kvôli infekcii, ktorá sa rozšírila do krvného obehu, skoro dva týždne.

     

    - Reklama -