Putin prezradil, prečo sa chce stretnúť s Trumpom. Vyriešenie konfliktu s Ukrajinou neočakáva

    0
    Vladimír Putin (Autor: TASR)

    Ruský prezident Vladimir Putin sa domnieva, že konflikt na východe Ukrajiny sa neskončí, pokým terajšia vláda v Kyjeve zostane pri moci. Povedal to novinárom v sobotu po skončení summitu G20 v Argentíne. “Súčasní ukrajinskí predstavitelia nemajú záujem o vyriešenie tohto konfliktu, najmä nie pokojnými prostriedkami,” citovala Putina agentúra AFP. “Kým zotrvajú pri moci, táto vojna bude pokračovať,” dodal ruský líder.

    Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo minulý víkend

    Konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014, pri bojoch medzi proruskými separatistami a vládnymi silami v Doneckej a Luhanskej oblasti zahynulo už vyše 10.000 ľudí. Kyjev a jeho západní spojenci obviňujú Rusko z podnecovania tamojšieho povstania a dodávania zbraní a vojakov do regiónu, čo Moskva popiera.

    Dlhodobé napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo minulý víkend po tom, ako Rusko zajalo v oblasti Kerčského prielivu tri lode ukrajinských námorných síl spoločne s 24 členmi ich posádok. Incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi oboma krajinami.

    Putin chce s Trumpom diskutovať o dôležitých otázkach

    V dôsledku najnovšej ukrajinskej krízy odvolal americký prezident Donald Trump aj plánované rozhovory s Putinom na summite G20, ktorý sa túto sobotu skončil v Buenos Aires. Obaja lídri sa napokon na summite nakrátko stretli a podľa Bieleho domu viedli “neformálnu” konverzáciu.

    Putin po summite vyjadril poľutovanie nad zrušením schôdzky s Trumpom a povedal, že je otvorený rozhovorom. “Je škoda, že sme nemohli mať skutočné stretnutie. Myslím si, že je skutočne potrebné. Dúfam, že sa budeme môcť stretnúť, keď bude americká strana na to pripravená,” uviedol podľa AFP. “Otázky, ktoré musíme prebrať, sú veľmi dôležité. Sú to predovšetkým otázky strategickej stability, otázky nešírenia zbraní hromadného ničenia.”

     

    - Reklama -