Absurdné, neprimerané, nezákonné a bezprecedentné. Slovenskú opozíciu spojili aktivisti, ktorí skončili za mrežami

    0
    Protestujúci ľudia pred okresným súdom v Prievidzi, ktorí vyjadrujú nesúhlas s väzobným stíhaním aktivistov Greenpeace (Autor: TASR)

    “SaS žiada vyšetrovateľa a najmä dozorového prokurátora, aby prehodnotili svoje rozhodnutie a zadržaných aktivistov z hnutia Greenpeace okamžite prepustili z väzby na slobodu. Toto zatknutie považujeme za neprimerané, nezákonné a absurdné,” uviedli v stanovisku liberáli.  Protest proti ťažbe hnedého uhlia na hornej Nitre podľa nich spadá do ústavného práva na slobodu prejavu, preto bez ohľadu na jeho extravagantnosť treba k aktivistom pristupovať predovšetkým z tohto hľadiska a o to viac to platí v prípade, keď svojím konaním neohrozili život alebo zdravie iným.

    Remišová: Toto nemá obdobu

    Rozhodnutie Okresného súdu v Prievidzi označila predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová za bezprecedentné. Poslať do väzby 12 ľudí, ktorí protestovali proti znečisťovaniu životného prostredia podľa nej nemá obdobu. “Štátne orgány roky nechali na slobode a priam popierali vinu Ladislava Bašternáka, ktorý sa nakoniec sám priznal, že okradol štát o milióny eur. Dnes dávajú do väzenia aktivistov, ktorí sa snažia chrániť životné prostredie a nikoho neokradli,” tvrdí. 

    Účastníci protestu navyše podľa Remišovej protestovali v podniku, ktorý je spájaný s balením korupčných peňazí do alobalu. “Je treba povedať, že ochrancovia životného prostredia si nezvolili najlepší spôsob protestu a mohli ohroziť svoje zdravie a bezpečnosť. Zákony treba dodržiavať, no títo ľudia nie sú žiadni zločinci, protestovali za ochranu zdravia ľudí na Slovensku,” ozrejmila. 

    Obvinenie, ktorému čelia, je absurdné, povedal progresívec Hojsík 

    PS vyjadrilo prostredníctvom svojho stanoviska aktivistom a aktivistkám Greenpeace solidaritu a podporu. “Obvinenie, ktorému čelia, teda ohrozenie objektu všeobecného hospodárskeho záujmu, je absurdné. Ak je nenásilný protest ohrozením, tak na Slovensku je ohrozená sloboda slova,” povedal za PS Martin Hojsík, podľa ktorého by generálny prokurátor a minister spravodlivosti mali preveriť konanie v tejto kauze. “Väzobné stíhanie nenásilných protestujúcich je absolútne nemiestne a považujeme ho za pokus o zastrašenie ľudí vyjadrujúcich svoj občiansky postoj,” vyhlásil.  

    Macháčková: Títo mladí ľudia nechceli nikoho ohroziť

    Podpredsedníčka Spolu a primátorka Prievidze Katarína Macháčková nepovažuje väzbu za adekvátnu. “Rešpektujem nezávislosť súdov, avšak ako advokátke sa mi nezdá, že ide o primerané kroky. Títo mladí ľudia nechceli nikoho ohroziť, len chceli vyjadriť svoj názor formou protestu. Do väzby patria zločinci, u ktorých je obava z pokračovania trestnej činnosti alebo úteku, preto som nemilo prekvapená uvalením väzby,” uviedla.

    Takto, presne takto začína totalita, upozornilo KDH

    “Vniesť strach aj medzi tých pár ľudí, ktorí sú ešte ochotní urobiť viac, ako len trieskať krígľom piva po stole, je zrejme sekundárnym zámerom drakonického trestu v prípade aktivistov Greenpeace. Takto, presne takto začína totalita a vláda strachu,” uviedlo v stanovisku KDH. Jeho predseda Alojz Hlina označil väzbu za nespravodlivú.

    Budaj: Postup slovenských orgánov považujem za šikanovanie a zastrašovanie

    Poslanec NR SR za OĽaNO Ján Budaj pripomenul, že obdobnú protestnú akciu vo štvrtok (29.11.) podnikli aktivisti Greenpeace v Poľsku, kde “tiež protestovali voči bezohľadnosti elektrárne, spaľujúcej veľké množstvá uhlia”. Budaj poukázal na to, že aktivisti boli obvinení z priestupku a sú na slobode. “Postup slovenských orgánov považujem za šikanovanie a zastrašovanie občanov, upozorňujúcich na neriešenie závažných problémov, ohrozujúcich zdravie obyvateľov hornej Nitry. Na prebiehajúcej schôdzi NR SR budem v tejto veci interpelovať ministra spravodlivosti a ministerku vnútra,” dodal.

    Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu v Prievidzi vzal v nedeľu do tzv. preventívnej väzby 12 osôb, ktoré čelia obvineniu z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva. Dôvodom je podľa neho obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o väzbe podali všetci obvinení sťažnosti. Ich právni zástupcovia tiež na súde vzniesli námietku zaujatosti a žiadajú o presunutie vyšetrovania prípadu mimo daný región.

     

    - Reklama -