Je to znak diktátorských režimov, vyhlásil Sulík. SaS vyzýva Čižnára, aby prepustil aktivistov

    0
    Predseda SaS Richard Sulík (Autor: Dominik Foldes )

    Opozičná strana SaS vyzýva generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby prepustil aktivistov Greenpeace Slovensko z väzby. Podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Alojza Baránika (SaS) je uvalenie väzby krajným prostriedkom. Prokurátor má podľa neho možnosť zmeniť svoje rozhodnutie, a tým sa situácia môže zmeniť.

    Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka takéto konanie nepatrí do slobodnej krajiny. “Je to tak strašne absurdné, že by to bolo v prvom rade na smiech, keby dvanásť ľudí dnes nesedelo vo väzbe. Vo väzbe, kde sedí taký Kočner, ktorý ukradol milióny eur, alebo kde nesedí Bašternák, ktorý už bol odsúdený za to, že ukradol milióny eur. A preto vyzývame generálneho prokurátora, aby ich väzbu okamžite ukončil. Takéto konanie nepatrí do slobodnej krajiny. Je to znak diktátorských režimov, kde väzobne stíhajú tých, ktorí chcú upozorniť na nejaký nedostatok,” vyhlásil.

    Baránik vysvetlil, že väzba je krajným prostriedkom, ktorý sa využíva v prípadoch, keď hrozí, že sa bude činnosť opakovať. Nič také podľa neho nebolo v prípade aktivistov preukázané. “Ak prokurátor rozhodne o tom, že zmení svoj názor na to, či je potrebná väzba, existujú prostriedky na to, ako tú väzbu ukončiť. Môže dôjsť okamžite k zmene situácie, pokiaľ sa prokurátor rozhodne, že berie späť svoj návrh o uvalení väzby,” priblížil kroky, ktoré môže prokurátor podniknúť.

    Poslanec NR SR Karol Galek (SaS) upozornil, že bane sa snažia definovať svoju ťažnú vežu za všeobecne prospešné zariadenie. “Hornonitrianske bane sú stopercentne súkromnou spoločnosťou, ktorá až do dnešného dňa tvrdila, že nie sú príjemcom žiadnej štátnej podpory. Na ich zariadenie sa vzťahuje zákon o banskej činnosti, kde je jasne definované, čo sa stane v prípade, že niekto vstúpi na banské územie bez povolenia. Toto je tam definované ako priestupok a maximálna pokuta, ktorá môže byť v tomto prípade udelená, je do 50.000 korún, pretože toto je zákon ešte z roku 1998,” vysvetlil.

    Galek pripomenul, že zveličovanie tejto situácie, pri ktorej podľa neho nebol nik ohrozený, a nič nebolo poškodené, môže byť zastieraním skutočných problémov. Aktivisti podľa neho upozornili na spoločenský problém. Poukázal tiež na nevyšetrené prípady smrti banských pracovníkov.

    Okresný súd v Prievidzi v nedeľu (2. 12.) rozhodol o väzobnom stíhaní dvanástich aktivistov Greenpeace Slovensko v súvislosti s protestom na ťažnej veži v areáli bane v Novákoch z 28. novembra. Aktivisti čelia obvineniu z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva. Dôvodom takzvanej preventívnej väzby je podľa sudcu obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o väzbe podali všetci obvinení sťažnosti.

    Rozhodnutie súdu odsúdila opozícia, ale aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

    - Reklama -