Premiér požiadal Kisku, aby neprijal Lajčákovu demisiu

    0
    Predseda vlády SR Peter Pellegrini a prezident SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Šéf kabinetu v pondelok rokoval s Lajčákom aj s generálnym tajomníkom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Thomasom Gremingerom. Ten vyzdvihol Lajčákovu prácu aj pri príprave predsedníctva v OBSE, ktorého sa Slovensko ujme v januári. Greminger si želá, aby slovenské predsedníctvo OBSE viedol Lajčák. Šéfa slovenskej diplomacie považuje za najlepšie pripraveného na túto úlohu.

    Pellegrini už v piatok vyhlásil, že nesúhlasí s Lajčákovou demisiou a že sa ho pokúsi presvedčiť, aby prehodnotil svoj krok. Globálny pakt OSN o migrácii a situácia okolo neho nie je podľa Pellegriniho dôvod na to, aby rezignoval taký výrazný predstaviteľ slovenskej diplomacie.

    Poukázal vtedy aj na úlohy, ktoré Slovensko čakajú v zahraničnej politike, okrem iného spomenul predsedníctvo v OBSE.

    Lajčák rozhodnutie podať demisiu oznámil vo štvrtok (29.11.) večer v nadväznosti na prijatie parlamentného uznesenia o Globálnom pakte OSN o migrácii. Vláda SR má podľa neho k paktu zaujať nesúhlasné stanovisko. Má tiež vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra. Uznesenie z dielne SNS a Smeru-SD poslanci vo štvrtok schválili 90 hlasmi.

    Lajčák pred ani po rokovaní s premiérom o demisii s novinármi nehovoril. Povedal, že sa vyjadrí až po stretnutí s prezidentom. To sa má uskutočniť v utorok (4.12.).

     

    - Reklama -