Ak je Kosík naozaj na slobode, som ochotný poslať mu peniaze na letenku a prípadne aj dvoch policajtov, povedal policajný prezident

    0
    Milan Lučanský (Autor: TASR)

    Z vyjadrení, ktoré poskytol pre denník Sme, vyšlo najavo, že jedným z dôvodov na dohodu o konci Petra Hraška na pozícii šéfa NAKA bolo aj to, aby nemusel stále odpovedať na niektoré otázky týkajúce sa vraždy novinára a jeho snúbenice. „Ďalšie Hraškovo pôsobenie v NAKA by bolo kontraproduktívne. Myslím, že jeho koniec je lepšia cesta, ako dookola znášať rôzne útoky,“ vysvetlil súčasný policajný prezident Milan Lučanský.

    Dodal, že ak by sa dvojnásobná vražda z februára tohto roku neobjasnila, tak by na šéfa Policajného zboru boli smerované otázky, či neunikajú informácie zo spisu. Rovnako, či vyšetrovaniu neuškodilo, že Hraško bol na vedúcej pozícii agentúry, pričom vedel, že ak odstaví Hraška z vyšetrovania, nebude musieť čeliť takýmto otázkam.

    Hraško podľa Lučanského do dnešného dňa čerpal dovolenku. „Predpokladám, že keď sa vráti, tak si s ním sadnem a budeme preberať aj túto otázku. Dám mu možnosť, aby si vybral. Jedno voľné vyšetrovateľské miesto je napríklad aj v hraničnej a cudzineckej polícii. Uvidím, ako sa dohodneme. Počul som totiž aj jeho vyjadrenie, že zvažuje odchod do civilu,“ uviedol.

    Nemyslí si, že by sa mohol stať policajným pridelencom v zahraničí, pretože pravdepodobne ani nie je žiadne miesto voľné. Svoje rozhodnutie konzultoval aj s ministerkou vnútra Denisou Sakovou, ktorá mu povedala, že si v tejto veci môže spraviť po svojom.

    Skupina bödörovcov

    Na policajného prezidenta smerovala aj otázka, či v polícii vníma skupinu bödörovcov, ktorej oligarcha Norbert Bödör je príbuzným s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom. Na to Lučanský uviedol, že v polícii necíti žiadnu vojnu a ťažko sa mu vyjadruje k tomu, či majú v polícii vplyv alebo nie. Vzhľadom na skupinu bödörovcov sa vyjadril aj k tomu, či je v poriadku, že Tibor Gašpar pôsobí ako poradca ministerky vnútra a bývalý šéf NAKA Robert Krajmer je riaditeľom dopravy.

    „Ak sa na ministerstve venujú problematike, na ktorú sú určení, a nerobia inú činnosť, tak v tom nevidím problém. O mojom predchodcovi ministerka zdôrazňuje, že sa vyzná v problematike sociálne vylúčených skupín a má rozpracované jej riešenie. Aj ja teraz riešim problematiku kamier pri policajných zásahoch, ktoré sa budú môcť použiť aj pri spomínaných skupinách,“ konštatoval s tým, že ak Tibor Gašpar bude ešte nejaký čas zastávať terajšiu funkciu, budú musieť o danej téme diskutovať spoločne.

    Priznal, že so svojím predchodcom od nástupu do funkcie nekomunikoval. „Myslím si, že nie je nadšený, že riešim niektorých ľudí tak, ako ich riešim. Ale správam sa korektne, slušne a ani nemám dôvod sa niekomu mstiť,“ povedal na margo toho, ako zrejme Tibor Gašpar hodnotí jeho kroky.

    Kočner

    Rovnako padla otázka aj na vyšetrovanie Mariana Kočnera, či sa v jeho prípade neurobili žiadne nové opatrenia, aby sa mohlo docieliť jeho trestné stíhanie. „Odo mňa išiel len jeden pokyn: robte tak, ako káže zákon. Snažím sa len robiť si robotu, ako najlepšie viem a ako mi stanovuje zákon. A snažím sa tak viesť aj svojich podriadených. Keď vidím nejaké pochybenia ako napríklad pri Petrovi Hraškovi, snažím sa ich rýchlo vyriešiť, nech sa poučia aj ďalší funkcionári,“ vysvetlil.

    Na druhej strane si ale myslí, že odchod niektorých funkcionárov, ktorí boli na strane Mariana Kočnera, pomohol celej situácii. Konkrétne išlo o vyšetrovateľov Štefana Jombíka a Jaroslava Barochovského, ktorý podľa Lučanského odchádzajú na vlastnú žiadosť. Dodal, že keď pôsobil v inšpekcii ministerstva vnútra, nedostal žiadny podnet na to, aby sa ich osobami zaoberal.

    V prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa nezaujíma o konkrétne informácie z vyšetrovania, aby niečo neprezradil. „Mojou prácou nie je vyšetrovanie, ale to, aby bol vyšetrovací tím vybavený všetkým, čo potrebuje. Právo informovať o prípade si navyše vyhradil prokurátor. Ja len verím, že sa to dotiahne do úspešného konca,“ uviedol. V prípade objednávateľa vraždy sa údajne pracuje s viacerými verziami, pričom sa preverujú aj iní možní páchatelia.

    „Prípadné prepustenie Kočnera by sťažilo prácu polície. Ľudia sa do takejto väzby neberú len tak. Sudca zvažuje, či by mohli ujsť, pokračovať v trestnej činnosti, alebo ovplyvňovať svedkov,“ konštatoval. Dodal, že ak by sa Kočner za mrežami o niečo snažil, tak by sa informácie riešili zákonným spôsobom, ak by sa ale podobná záležitosť riešila v rámci operatívnej činnosti, nemusel by o nej vedieť.

    Kosík

    V prípade údajného prepustenia na slobodu bývalého príslušníka SIS Ľuboša Kosíka povedal, že policajný prezident Mali aj šéf Interpolu mu tvrdili, že Kosík je stále vo vydávacej väzbe, pričom Lučanský má posúriť, aby sa viac tlačilo zo strany Slovenska o jeho vydanie. Podľa neho nebolo video, na ktorom je Kosík nafilmovaný na slobode, jednoznačné. „Stále sa bavíme o africkej krajine, kde sú iné pomery a kde riešia väzbu inak ako na Slovensku. Nie je tam problém, aby mu niekto strčil telefón cez mrežu a aby sa nasnímal,“ vysvetlil.

    Dodal, že polícia v tomto smere urobila všetko, čo mohla spraviť. „Vyhlásila pátranie, zistila miesto Kosíkovho pobytu a spojila sa s orgánmi malijskej polície, respektíve pracovníkmi Interpolu. Z našej strany sa práca skončila. Ak v Mali Kosíka pustili, tak môžeme znova cestou Interpolu riešiť jeho zadržanie,“ povedal s tým, že v súčasnosti musia počkať na to, kým bude znovu na Slovensku. Potom ho môžu vypočúvať, pretože bude mať právo na obhajobu. „Ak je Kosík naozaj na slobode, som ochotný poslať mu peniaze na letenku a prípadne mu poslať aj dvoch policajtov, ktorí mu pomôžu s eskortou, aby sa mu nič nestalo. Budem veľmi rád, ak sa dostaví na územie Slovenska,“ uzavrel s tým, že mu na jeho údajnom prepustení nesedí veľa vecí.

    - Reklama -