V Kočnerovom trezore sa našli nahrávky z kauzy Gorila. Kto z politikov má mať najväčší strach?

    0
    Marián Kočner (Autor: Reprofoto, TA3)

    Informuje o tom Denník N. USB kľúč spolu s nahrávkami mali nájsť v jednom z Kočnerových trezorov. Zvukové stopy sa majú zhodovať so spisom v kauze Gorila, pričom portálu to mali potvrdiť viaceré zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

    „Keď sme prípad začínali pred siedmimi rokmi vyšetrovať, hovorili sme si s kolegami, že raz sa to určite objaví. Ak by sa preukázala pravosť nahrávky, len by to potvrdilo moje vtedajšie slová o autenticite, ktoré vtedy, tak veľmi pre mňa nepochopiteľne, prekážali policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi,“ povedal bývalý šéf tímu Gorila Marek Gajdoš, ktorý zložili po prevalení kauzy.

    Ten z polície odišiel ešte v roku 2016 pre nezhody s vtedajším policajným prezidentom Tiborom Gašparom. Tie mal aj so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, ktorému bola kauza pridelená. Podľa Gajdoša nechceli, aby sa v záležitosti vŕtalo a vyšetrovalo. „S najvyššou pravdepodobnosťou nebudú nahrávky použiteľné ako zákonný dôkaz, ale ak by to tak bolo, išlo by o obrovský prínos pre vyšetrovanie a viem si predstaviť aj vznášanie obvinení v súvislosti s preukázanými finančnými tokmi,“ konštatoval.

    Haščákov sused zo SIS

    Sused šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka Peter Holúbek, ktorý bol príslušníkom SIS, je z nájdenia nahrávok prekvapený. Práve on bol ten, kto poukázal na to, že Haščák si do bytu pozýva zaujímavé návštevy. Haščák sa v byte mal dohadovať s politickými špičkami, aby mu zabezpečili bezproblémovú privatizáciu a obchodovanie so štátom.

    V súčasnosti sa vyskytuje otázka, čo nahrávky robili u Kočnera v trezore. Zrejme to súvisí s tým, že si na vplyvných a mocných ľudí zbieral kompromitujúce materiály, s ktorými ich neskôr vydieral. S Kočnerovými kauzami je spájaná aj Privatbanka, ktorá patrí Pente.

    „Kým v minulosti sa nahrávky z Gorily stratili, teraz by sa to už nemalo stať, keďže boli zaistené pri riadnom úkone a so súhlasom súdu. Policajti z tímu Kuciak by ich mali čo najskôr odovzdať tímu Gorila. Nasledovať bude zrejme ich podrobné znalecké skúmanie aj porovnávanie hlasov podobným hlasom aktérov kauzy,“ píše portál.

    Potvrdenie informácií by uškodilo Ficovi

    Najviac by nahrávka mohla uškodiť predsedovi Smeru a bývalému premiérovi Robertovi Ficovi. Aj v súčasnosti existuje nahrávka, kde muž s hlasom veľmi podobným Ficovmu hovorí s Haščákom o viacerých veciach, napríklad aj o tom, ako získal peniaze na založenie strany. Rovnako Haščák rieši s Ficovým vtedajším osobným tajomníkom Františkom Hátarom, že by chcel podporiť stranu a pýta sa, či majú zahraničí nejakú firmu, cez ktorú podobné veci riešia.

    Robert Fico sa doteraz ku kauze Gorila nechce vyjadrovať a tvrdí, že ide o vec Radičovej vlády. Médiá sa ho neustále pýtajú, či môže potvrdiť, že v byte na Vazovovej ulici bol a pil tam Cola-Colu. Naposledy sa Fico vyjadril, že ho médiá s touto témou nemajú otravovať a že k tomu nemá čo viac povedať.

    Kauza Gorila

    Byt na Vazovovej ulici, v ktorom býval šéf Penty Jaroslav Haščák, odpočúvala SIS v rokoch 2005 až 2006 po vyjadreniach Petra Holúbeka o zvláštnych návštevách jeho suseda. Povolenie získali z Krajského súdu v Bratislave. Zo susedného bytu následne navŕtali odpočúvacie zariadenie, pričom ústavný súd následne rozhodol, že postup nebol v súlade so zákonom. Spis z kauzy sa na verejnosť dostal koncom roku 2011, keď vládla koalícia Ivety Radičovej. V tom čase bol ministrom vnútra Daniel Lipšic, ktorý zostavil vyšetrovací tím na čele s Marekom Gajdošom.

    „SIS mala potom, čo zistila, že sa v byte hovorí o korupcii na najvyšších miestach, zavolať políciu a začať odpočúvať tak, aby mohli nahrávky použiť v trestnom konaní. Nestalo sa to. Ani po tom, keď Holúbek podal trestné oznámenie, orgány činné v trestnom konaní prípad poriadne nevyšetrili. Nepohodlného agenta napokon z tajnej služby prepustili,“ píše Denník N.

    Vtedajší riaditeľ Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar prípad vyšetroval iba chvíľu, neskôr priznal, že ho podcenil. Tomu, aby sa vyšetrovanie dotiahlo do konca, bránil aj vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. „Vyšetrujeme nedokázateľnú a nepreukázateľnú, možno nejakú spravodajskú hru a som zvedavý, ktorý prokurátor sa pod to podpíše. Ide o fiktívne prepisy niečoho, čo buď neexistuje, alebo bolo vytvorené s cieľom možného vydierania osôb, ktoré sú v týchto prepisoch uvedené,“ uviedol v tom čase.

    Pravdivosť poprela aj samotná Penta, ktorej sa má celá kauza týkať. „Sme presvedčení, že doteraz známe informácie z vyšetrovania kauzy Gorila vyvracajú pravdivosť internetových spisov, pričom nikto z našej spoločnosti nebol a nie je v súvislosti s kauzou Gorila obvinený a ani nie je voči nemu vedené trestné stíhanie,“ uviedli s tým, že jediný použiteľný dôkaz proti nim v trestnom konaní môže byť iba zvuková nahrávka.

    - Reklama -