Kollár tvrdo: Myslíte, že vám narastú platy? No neporastú. Kvôli sociálnemu opatreniu, ktoré spáchali títo sociálni netvory

    0
    Boris Kollár (Autor: TASR)

    „Kedy sa na Slovensku budeme mať lepšie? Asi nikdy, keď budú vládnuť ľudia ako Andrej Danko alebo Robert Fico,“ uviedol vo videu na sociálnej sieti. Podľa neho prijatie zákona spôsobí, že žiadostí cudzincov o pobyt budú riešiť v skrátenom konaní a otvorí sa pre nich trh. „A to bude mať za následok to, že sa Slovákom nikdy nebude dariť. Myslíte, že vám narastú platy? No neporastú. Kvôli sociálnemu opatreniu, ktoré spáchali títo sociálni netvory,“ vysvetlil.

    Uviedol aj príklad z praxe – ak chce zamestnávateľ prijať ďalších ľudí, ktorých potrebuje, ale nikto sa mu na dané pozície nehlási, tak zvýši plat, a ľudia sa mu budú hlásiť. Po tomto však podľa Kollára takýto krok nebude musieť urobiť, pretože najme lacnú pracovnú silu zo zahraničia. „Takto vám nikdy neporastú platy. Robert Fico neustále hovorí, ako mu krváca srdiečko, pretože zahraničný veľkokapitál krváca a nemá zamestnancov. My sme im dali finančnú pomoc v miliardách eur na štart. A teraz im ideme dať lacnú pracovnú silu na úkor našich zamestnancov,“ kritizoval.

    Dodal, že desiatky tisíc štátnych zamestnancov nemá ani základnú mzdu vo výške 520 eur. Posielajú im menej, čo musia doplatiť riaditelia malých organizácii, čo má za následok to, že krátia o mzdu svojich zamestnancov. „Dôvod je jasný – aby sa vyhli base, ktorá je zákonom povinná na vyplatenie. Toto sú sociálni netvory a na Slovensku bude lepšie až vtedy, keď sa týchto parazitov zbavíme. Kašlú na ľudí, riešia si iba svoje vrecká a svojich oligarchov, oddlžoval Širokého, keď mal finančné problémy. Ľudia páchali sociálne samovraždy, keď im nevyplatil mzdy, ale jeho zachraňovali,“ povedal.

    Na záver dodal, že ak chce, aby zahraniční veľkokapitál mal dostatok ľudí, tak nech zvýšia platy zamestnancov, a potom sa Slováci radi vrátia do svojej rodnej krajiny.

    Novela zákona

    Návrh zákona koncom novembra schválila vláda, ktorá odporučila parlamentu, aby prijala jeho skrátené legislatívne konanie z dôvodu nepriaznivej ekonomickej situácie. Návrh pochádza z dielne ministra práce a cieľom je, aby sa zamestnávanie cudzincov z tretích krajín zefektívnilo. Novelou zákona sa má zmeniť periodicita aktualizácie zoznamu zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily z ročnej na štvrťročnú.

    Upraviť sa majú aj podporné doklady predkladané k žiadostiam o zamestnanie, ide najmä o doklady o dosiahnutom vzdelaní a doklady týkajúce sa dočasného pridelenia. Právna norma má priniesť aj skrátenie lehôt na posudzovanie žiadosti o udelenie povolenia na sezónne zamestnanie, rozšíriť sa majú aj možnosti vstupu štátnych príslušníkov tretích krajín na trh práce cez agentúry dočasného zamestnávania v prípade zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily.

    Rovnako hovorí aj o skrátení lehôt na posudzovanie žiadosti o udelenie prechodného pobytu na účel zamestnania z 90 na 30 dní v prípade zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily alebo ak ide o zamestnancov technologických centier. Spružniť by sa malo aj prideľovanie prechodného pobytu a to tak, že sa má prehodnotiť počet podporných dokladov k žiadosti o jeho udelenie. Viac sme písali TU.

    - Reklama -