Slovensko vyhostilo ruského diplomata

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Podľa premiéra vykonával aktivity, ktoré už neboli v súlade s tým, ako sa má diplomat na území krajín EÚ a NATO správať. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády. Informáciu získal od Vojenského spravodajstva.

    „Dňa 22. novembra 2018 bol diplomatický pracovník úradu pridelenca obrany veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike vyhlásený za 'persona non grata', nakoľko vykonával rozviedne aktivity voči záujmom Slovenskej republiky a NATO. Jeho konanie ako diplomatického pracovníka bolo v rozpore s Viedenským dohovorom o konzulárnych stykoch,“ uviedol s tým, že jeho ďalšie pôsobenie na území Slovenska bolo nežiaduce. Dodal, že daný pracovník následne opustil Slovensko behom 48 hodín, čo znamená, že sme ho vyhostili z nášho územia.

    „Máme veľmi jasnú politickú orientáciu, teda proeurópsku, proatlantickú. S Ruskou federáciou máme štandardné vzťahy. Tento krok sme urobili slušne, v zmysle všetkých diplomatických zvyklostí a pravidiel. Som rád, že požiadavka bola rešpektovaná a dotyčný opustil územie Slovenska v stanovenom termíne,“ konštatoval. Rovnako uviedol, že reakcia Ruska podľa jeho názoru bola štandardná, pretože sa podobné veci sa dejú aj inde vo svete. „Slovensko vykonalo vyhostenie v tichej procedúre s tým, že sú o tom informované všetky členské štáty Európskej únie,” uzavrel.

     

    - Reklama -