Lajčák ostáva ministrom, Kiska chce nad jeho demisou ešte premýšľať

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Prezident SR Andrej Kiska zatiaľ neprijal demisiu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD). Na rozhodnutie si ešte čas vzhľadom na informácie, ktoré dostal. Stále si myslí, že rezort by mal viesť diplomat svetového formátu, ako je Lajčák. A to vzhľadom na komplikovanú medzinárodnú situáciu a preberanie Slovenska predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). 

    Prezident sa zároveň vyjadril, že mu je ľúto, ako rozhodla vláda v prípade Globálneho paktu OSN a našej účasti na konferencii v Marrakéši. Oznámil to v stredu po rokovaní s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a ministrom Lajčákom. Napokon Kiska povedal, že si to ešte musí premyslieť. “Nechám priestor, aby ešte premiér s ministrom spolu naďalej rokovali,“ vysvetlil svoje rozhodnutie.

    Pellegrini: Prezidentovi ďakujem

    Na jeho slová reagoval premiér Peter Pellegrini. Ten uviedol, že rozhodnutie vlády o neúčasti na konferencii v Marrakéši nebolo o Miroslavovi Lajčákovi, ale o nesúhlase k dokumentu, ku ktorému mali námietky. Z toho dôvodu si nemyslí, že by tak Lajčákovi vyjadrili nedôveru. „Uistil som pána prezidenta, že minister zahraničných vecí má naďalej moju plnú dôveru vzhľadom na svoje kvality a priority, ktoré pred Slovenskou republikou stoja.

    Zároveň som ho opätovne poprosil, aby zvážil neprijatie demisie Miroslava Lajčáka,“ uviedol s tým, že mu za jeho rozhodnutie ďakuje. Z toho dôvodu môže Miroslav Lajčák v najbližších hodinách prebrať predsedníctvo OBSE (Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe) v Miláne. „Verím, že v nasledujúcich dňoch a týždňoch sa celá situácia bude môcť vykryštalizovať, podľa rozhodnutia prezidenta. Následne budeme môcť prijať definitívne riešienie tohto problému,“ uzavrel.

    Lajčák rozhodnutie podať demisiu oznámil vo štvrtok (29.11.) večer v nadväznosti na prijatie parlamentného uznesenia o Globálnom pakte OSN o migrácii. Vláda SR má podľa neho k paktu zaujať nesúhlasné stanovisko. Má tiež vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra. Uznesenie z dielne SNS a Smeru-SD poslanci vo štvrtok schválili 90 hlasmi.

    - Reklama -