Nicholsonová, Remišová a Sólymos dostali od výboru pokuty. Tá hrozí aj Lajčákovi. Čím sa previnili?

    0
    Lucia Ďuriš Nicholsonová (Autor: TASR)

    László Sólymos

    Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) sa previnil tým, že neuviedol majetkový podiel vo firme Slomik. Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) neuviedla, že vlastní chatu v Banskej Štiavnici, a šéfka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová chatu v Pribyline.

    Veronika Remišová

    Remišová, ktorá prišla na výbor osobne, označila verdikt poslancov o porušení zákona a pokute za vrchol politickej šikany. Okrem iného kritizovala nejednoznačnosť schváleného formulára, ktorý majú politici pri podávaní súpisu majetku vypĺňať. Remišová trvá na tom, že jej chata bola rozostavaná stavba neuvedená v katastri nehnuteľností, preto ju nemusela uviesť. “Ja som do bodky dodržala všetky vaše pokyny. Odmietam tvrdenie, že by som úmyselne či z nedbanlivosti porušila ustanovenie ústavného zákona. Doslova som sa držala formulára, ktorý vypracoval samotný výbor,” odkázala s tým, že sa voči verdiktu odvolá na ústavný súd.

    Lucia Ďuriš Nicholsonová

    Ďuriš Nicholsonová už skôr priznala, že urobila hlúpu chybu. “Sama som sa udala výboru, chybu som urobila, ale nebolo mojím zámerom zatajiť nehnuteľnosť,” povedala ešte v septembri poslancom s tým, že chatou sa všade chváli. Za chybu je však pripravená niesť následky.

    Miroslav Lajčák

    Pokuta vo výške troch mesačných platov hrozí aj ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi (nominant Smeru-SD), ktorý v majetkovom priznaní neuviedol podiel na dome v obci Jarabina. Člen výboru Peter Kresák (Most-Híd) však upozornil, že podľa zákona sa konanie zastaví, ak sa verejný funkcionár pred hlasovaním výboru vzdá funkcie. Narážal na to, že Lajčák podal demisiu. Prezident Andrej Kiska ju zatiaľ neprijal, Kresák preto navrhol počkať. Výbor tak rokovanie prerušil s tým, že si počká, ako sa situácia s Lajčákovým odchodom z ministerského kresla vyvinie. A že ak v kabinete skutočne skončí, či si uplatní poslanecký mandát, na ktorý má na základe výsledku volieb nárok a bude naďalej verejným funkcionárom.

     

    - Reklama -