Mogheriniová vyzvala USA a Rusko na záchranu raketovej zmluvy

    0
    Federica Mogheriniová (Autor: TASR)

    Táto zmluva bola jednou z hlavných tém utorňajších rokovaní ministrov zahraničných vecí z 29 členských krajín NATO. Spojenci apelovali na Moskvu, aby ju neporušovala vyvíjaním nového mobilného raketového systému Novator 9M729, známeho aj pod skratkou SSC-8. 

    Mogheriniová, ktorá sa v stredu stretla s diplomatmi členských krajín NATO, zdôraznila, že dohoda, podpísaná v roku 1987 v období studenej vojny medzi Washingtonom a Moskvou, dokázala zaistiť  mier a bezpečnosť v Európe po dobu 30 rokov. 

    NATO dalo Moskve 60 dní, aby preukázateľne dokázala, že plní záväzky vyplývajúce z INF. Podľa nemenovaného diplomata Aliancie to znamená, že Rusko “musí zničiť” svoj nový raketový systém. V opačnom prípade sa USA už nebudú považovať za súčasť tejto dohody.

    “Rusko má poslednú šancu, aby sa opäť zosúladilo s podmienkami zmluvy INF, avšak musíme sa začať pripravovať na svet bez tejto zmluvy,” vyhlásil v utorok večer generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

    Podľa jeho slov Severoatlantická aliancia, ako obranné zoskupenie 29 krajín vylúčila možnosť rozmiestňovania nových rakiet v Európe, aby vznikla protiváha k ruskému systému. Avšak šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian v utorok spresnil, že NATO v súvislosti so systémom Novator 9M729 prispôsobia svoju stratégiu a posilnia svoju obranu.

     

    - Reklama -