Stoltenberg hovoril s kosovským premiérom o vytvorení regulárnej armády

    0
    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Autor: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

    Vo vyhlásení kosovskej vlády sa uvádza, že Haradinaj ubezpečil Stoltenberga, že prestavba kosovských bezpečnostných síl na regulárnu armádu bude prebiehať v úzkej spolupráci s NATO.

    Generálny tajomník NATO vo svojom vyhlásení uviedol, že apeloval na Haradinaja, ako aj na srbského premiéra Aleksandara Vučiča, aby zachovali “pokoj a rozvahu a vyhli sa provokačným vyhláseniam alebo činom”.

    “Zdôraznil som, že takýto krok je zle načasovaný, je v rozpore s názorom mnohých spojencov v NATO a môže mať negatívne dôsledky pre euroatlantickú integráciu Kosova,” uviedol Stoltenberg na margo svojho telefonického rozhovoru s Haradinajom. Srbsku aj Kosovu pripomenul, že “jediným prostriedkom na dosiahnutie trvalého mieru a stability v oblasti” je dialóg.

    Srbsko v stredu varovalo Kosovo, že vytvorenie regulárnej armády by mohlo zo strany Belehradu viesť k ozbrojenej intervencii.

    O vytvorení regulárnej armády by mali 14. decembra rozhodnúť poslanci kosovského parlamentu. 

    Kosovo vyhlásilo v roku 2008 jednostranne nezávislosť, ktorú však Srbsko odvtedy neuznáva podobne ako niektoré ďalšie krajiny vrátane Slovenska.

    Brusel považuje normalizáciu vzťahov medzi Srbskom a Kosovom za kľúčovú podmienku prípadného budúceho členstva oboch krajín v EÚ.

     

    - Reklama -