CDU/CSU si v prieskumoch polepšili o štyri percentuálne body

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Verejnoprávna televízia ARD vo štvrtok zverejnila výsledky prieskumu verejnej mienky, z ktorého vyplýva, že CDU a jej sesterská bavorská Kresťanskosociálna únia (CSU) si v porovnaní s minulým mesiacom v prieskumoch polepšili o štyri percentuálne body a dosiahla 30-percentnú podporu. 

    Zelení však v porovnaní s posledným prieskumom z polovice novembra stratili tri body a skončili na 20 percentách. Výsledky sociálnych demokratov (SPD), ktorí tvoria  vládnu koalíciu s CDU/CSU, a krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) sa nezmenili. Podporuje ich po 14 percent voličov. Rovnaký výsledok ako v predchádzajúcom prieskume – osem percent – zaznamenali aj slobodní demokrati (FDP). Strana Ľavica (Die Linke) má zasa o percento menej sympatizantov a jej podpora klesla na osem percent.

    Pokiaľ ide o boj o pozíciu v čele CDU, ktorú zastáva Merkelová, jasným favoritom pre respondentov je generálna tajomníčka Annegret Krampová-Karrenbauerová – podporuje ju 45 percent respondentov, zatiaľ čo za bývalého šéfa poslaneckého klubu CDU/CSU v nemeckom Spolkovom sneme, Friedricha Merza, hlasovalo 30 percent opýtaných. Na treťom mieste – s 10 percentami – skončil minister zdravotníctva Jens Spahn.

    Merkelová má v pláne vzdať sa straníckej funkcie, ale spolkovou kancelárkou chce zostať až do najbližších parlamentných volieb v roku 2021. Väčšina Nemcov toto jej rozhodnutie podporuje, čo vyplynulo aj z najnovšieho prieskumu.

    - Reklama -