Politici reagujú na Kažimíra: Silná autorita. Nešťastné rozhodnutie. Súputník Fica. Politický kšeft

    0
    Peter Kažimír (Autor: TASR)

    Novým guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) má byť od marca budúceho roka súčasný minister financií Peter Kažimír (Smer SD). Návrh vlády na obsadenie tohto postu schválila vo štvrtok Národná rada (NR) SR v tajnom hlasovaní 86 hlasmi zo 138 prítomných poslancov. Proti bolo 40 zákonodarcov, 12 sa zdržali.

    Menovaný spĺňa všetky kritériá a podmienky na úspešný výkon funkcie guvernéra NBS,” konštatovala vláda v návrhu predloženom do NR SR. Kažimíra do funkcie ešte musí vymenovať prezident.

    Doterajší guvernér NBS Jozef Makúch oznámil minulý týždeň (27. 11.) odchod z funkcie k 1. marcu budúceho roka. V médiách sa o tomto kroku špekulovalo už dlhšie, konkrétne dôvody Makúch neuviedol. Oficiálne sa jeho funkčné obdobie malo skončiť v roku 2021. Na výsledky tajného hlasovania reagujú politici.

    Kéry: Unavený z politiky

    Podľa straníckeho kolegu Mariána Kéryho ľudia Kažimíra poznajú a svoju funkciu ministra financií zastával veľmi kvalitne. Uvádza, že výsledkom toho je aj to, že Slovensko bude mať budúci rok prvýkrát v histórii vyrovnaný štátny rozpočet.

    „Už dlhšie avizoval, že v prípade, ak by sa uvoľnila pozícia guvernéra NBS, tak by sa o dané miesto uchádzal. Je totiž už unavený z europolovej politiky a vo financiách je doma. Teší ma, že mu svoj hlas dali aj opoziční poslanci,“ reagoval na včerajšie výsledky hlasovania.

    Na druhej strane ale nevie zhodnotiť nomináciu SNS v prípade Jozefa Hudáka, pretože ho nepozná. „Od opozičných poslancov, najmä pani Remišovej sme počuli veľké výčitky. Myslím si, že išlo o tému, ktorú sa opoziční poslanci snažili zneužiť,“ konštatoval smerák.

    Podľa neho prezident nemá dôvod, aby nevymenoval Petra Kažimíra a Jozefa Hudáka do nových funkcií.  

    SNS a Most: Ide o silnú autoritu

    Jaroslav Paška zo SNS sa vyjadril, že v súčasnosti je len na prezidentovi, aby rozhodol, či kandidátov vymenuje do funkcií alebo nie. „Myslím si, že Peter Kažimír je natoľko silná autorita, aby si vo vláde alebo v strane vedel uchrániť politiku, ktorá garantovala finančnú stabilitu Slovenskej republiky. Som presvedčený, že aj NBS sa bude vedieť ubrániť akýmkoľvek záujmovým vplyvom,“ povedal na margo zachovania apolitickosti inštitúcie.

    Podľa Andreja Hrnčiara z koaličného Mosta je tento krok pozitívny. „Peter Kažimír ukázal svoje kvality na ministerstve financií a myslím, že ich ukáže aj v NBS,“ povedal na margo šéfa rezortu financií. „Je úlohou opozície, aby kritizovala a strašila, ako sa to robí bežne, ale až čas ukáže, či zachová apolitickosť inštitúcie ako doteraz,“ reagoval s tým, že verí tomu, že sa mu to podarí.

    Galko: Ide o porušenie nezávislosti

    Podpredseda najsilnejšej opozičnej strany Ľubomír Galko tento krok považuje za porušenie nezávislosti NBS. „Ako Peter Kažimír aj Jozef Hudák sú spätí s politickými stranami a zvlášť minister financií je dlhoročný funkcionár a popredný politik Smeru,“ uviedol Galko s tým, že podľa jeho názoru bolo rozhodnutie parlamentu nesprávne. Rovnako aj výsledky hlasovania hodnotí negatívne.

    „Zo strany Kažimíra bude veľmi ťažké dodržať apolitickosť a nestraníckosť inštitúcie, keď si zoberiete, že vyše 10 rokov fungoval v politike. Podieľal sa na množstve rozhodnutí, ktoré sa ukázali ako negatívne. Jednoducho tú politickosť a straníckosť máte v sebe a nalepia sa na vás,“ vysvetlil. Z toho dôvodu si nie je istý, že sa mu podarí udržať tieto vlastnosti inštitúcie a to aj napriek tomu, že v tom preukazuje dobrú vôľu.

    Heger: Nešťastná nominácia SNS

    Poslanec za OĽaNO Eduard Heger na margo hlasovania o guvernérovi a viceguvernérovi NBS povedal, že už vo štvrtok 6. decembra poukazovali na nešťastnú nomináciu Jozefa Hudáka na post viceguvernéra zo strany SNS. „Myslíme si, že ľudia ako pán Ódor a pán Tóth by mali zastávať takéto funkcie. Ide o ľudí, ktorí na to majú vzdelanie a dlhoročné skúsenosti s verejnými financiami, pohybujú sa v tomto sektore,“ myslí si matovičovec.  Z toho dôvodu konštatuje, že ľudia ako súčasní viceguvernéri na Slovensku sú, a preto by strany nemali voľbu zneužívať na to, aby tam dosadili vlastných straníckych nominantov.

    Podľa neho zachovanie apolitickosti inštitúcie končí už u pána Hudáka. „Pri pánovi Kažimírovi treba povedať, že je dlhoročným súputníkom Roberta Fica a straníkom Smeru. Budeme veľmi pozorne sledovať jeho kroky v NBS,“ dodal. Konštatuje, že pôjde o veľmi komplikovaný proces, pretože inštitúcia by mala sledovať prácu politikov, a nie politici, a najmä opozícia, prácu jej predstaviteľov, aby sa presvedčili, že ostala nezávislá.

    „Ide o paradox celej situácie. Vytvára sa tu nová práca pre ľudí, aby sme sa uistili, že nezávislá inštitúcia ňou aj naozaj ostane. Stanú sa totiž aj kritické situácie, kde bude musieť pán Kažimír rozhodovať a dávať vyjadrenia aj proti svojim straníckym kolegom, ako aj svojmu nástupcovi,“ povedal.

    Vysvetlil, že samotná NBS komentuje opatrenia vlády alebo aj rozpočtu, pričom musí byť veľmi objektívna. „Tu prichádza osobná rovina. Jeho dlhoroční súputníci zrazu budú predmetom jeho vyjadrení a sme zvedaví, či si bude vedieť zachovať potrebnú objektivitu,“ uzavrel.  

    Kollár: Dali sme mu hlas

    Šéf opozičnej strany Sme rodina Boris Kollár uviedol, že oni ako strana podporili Petra Kažimíra vo voľbe nového guvernéra NBS. Z toho dôvodu mu neprekáža, že ho parlament nakoniec zvolil.

    „Myslím si, že Peter Kažimír dokáže zachovať apolitickosť NBS. To, že ho parlament zvolil za guvernéra, je pre neho útek od politiky a vracia sa späť do svojej profesionálnej sféry,“ konštatoval Kollár. Rovnako si myslí, že bude oveľa lepší šéf banky, ako je terajší guvernér Jozef Makúch.

    Dodal, že to, či ho prezident vymenuje alebo nie, je len na jeho rozhodnutí. „Osobne si ale myslím, že by s tým nemal mať problém. Nevidím totiž jediný dôvod, prečo by tak nemal spraviť,“ povedal na záver.

    Šéf mimoparlamentného KDH Alojz Hlina uviedol, že téma nominácie Petra Kažimíra na post guvernéra NBS sa rieši už dlhšie. „Nebral by som to až tak negatívne. Pán Kažimír je jeden z posledných, ktorý ešte niečomu rozumie, čo sa týka politikov Smeru,“ konštatoval. Rovnako dodal, že sa môže pokúsiť zachovať apolitickosť inštitúcie, ale nevie povedať, či sa mu to aj podarí.

    Nazaradení: Nešťastné rozhodnutie

    Nezaradený poslanec Zsolt Simon považuje nomináciu Petra Kažimíra za zlé rozhodnutie parlamentu. Z jedného pochopiteľného dôvodu. „Podľa môjho názoru má spoluzodpovednosť za to, že nám hrozí pokuta 300-miliónov eur za podhodnocovanie čínskeho tovaru,“ vysvetlil.

    Dodal, že NBS by mala zostať apolitickou inštitúciou a keďže bol Kažimír dobrým ministrom financií pre Smer a rovnako aj oddaným členom strany, tak to značí, že nie je nezávislým. „Pán Kažimír spraví všetko pre to, aby jeho predpoklad rozpočtu na budúci rok zostal zachovaný a preto niektoré veci, ktoré vyjdú na povrch, sa bude snažiť prezentovať iným spôsobom, pretože je v tejto veci zaujatý,“ uzavrel.

    „Nemyslím si, že je šťastné rozhodnutie, aby taký aktívny politik, ako je Peter Kažimír, išiel hneď do formálne nezávislej funkcie, ako je guvernér NBS. A to aj napriek jeho ekonomickému vzdelaniu a skúsenostiam,“ konštatoval Martin Poliačik. Dodal, že si ale vie predstaviť, že by si vedel zachovať nejakú mieru objektivity a nezávislosti, ktoré sú potrebné na dobré vykonávanie funkcie a zachovanie apolitickosti inštitúcie. Priznáva ale, že to bude pre Kažimíra ťažké.

    „Úplne mimo môjho pochopenia je funkcia viceguvernéra, ktorá bola predaná SNS. Myslím si, že tento postup je za hranicou akceptovateľného správania a nemiestny,“ myslí si Poliačik. A to z dôvodu, že NBS má vystupovať aj voči vláde, a dosadenie človeka ako Hudák na post viceguvernéra je podľa poslanca nepatričné. „Myslím si, že pán Kažimír nemal akceptovať takýto politický kšeft,“ uzavrel.  

    - Reklama -