Nemecký minister zahraničných vecí skritizoval krajiny odmietajúce migračný pakt

    0
    Heiko Maas a Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Hoci je rozhodnutie o pristúpení alebo nepristúpení k migračnému paktu OSN zvrchovaným právom každej krajiny, prípadné odmietnutie je “vodou na mlyn pre tých, ktorí vedú proti tomuto paktu zlomyseľné dezinformačné kampane”, povedal Maas, politik Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Zdôraznil pritom, že predmetný dokument ponúka “prvýkrát medzinárodný rámec pre aktívne riadenie migrácie”.

    K spomínanému medzinárodnému dohovoru, ktorý je právne nezáväzný, avšak politicky zaväzujúci, sa medzitým vyjadrila aj nemecká ministerka spravodlivosti Katarina Barleyová. V súvislosti s kritikou, ktorej terčom sa pakt o migrácii stáva, varovala pred zamieňaním pojmov.

    “Prosím, nezamieňajte migráciu s útekom,” uviedla Barleyová v rozhovore pre denník Süddeutsche Zeitung. Zatiaľ čo téme utečencov sa OSN venuje v samostatnom pakte, predmetom nového dokumentu je iba “migrácia – napríklad za prácou, vzdelaním, alebo aj z lásky”.

    Globálny rámec OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu (GCM) má byť oficiálne prijatý na konferencii v marockom Marrákeši, ktorá sa uskutoční v dňoch 10. a 11. decembra. Viacero krajín vrátane Slovenska, Austrálie, Česka, Maďarska, Rakúska a Spojených štátov však oznámilo, že sa k tejto iniciatíve nepripoja.

    Nemecká pravicovo-populistická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) takisto podnietila debatu o migračnom pakte, Spolkový snem sa však zaň postavil. Kancelárka Angela Merkelová tak môže v pondelok vycestovať do Marrákeša, aby pakt podpísala.

     

    - Reklama -