Francúzska vláda vyzvala amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby nezasahoval do politiky krajiny

    0
    Donald Trump a Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian povedal, že Francúzsko neanalyzuje americkú vnútornú politiku a taký istý prístup očakáva aj od druhej strany.

    “Toto odkazujem Donaldovi Trumpovi a francúzsky prezident mu to odkazuje tiež: nechajte našu krajinu na pokoji,” povedal.

    Ďalší francúzski politici na Trumpove vyjadrenia tiež reagovali hnevom – poslanec zo strany Republika v pohybe (LREM) prezidenta Emmanuela Macrona ho nazval “senilný Donald”.

    Trump v sobotu uverejnil tweety odkazujúce na protivládne protesty tzv. žltých viest, ktoré sa vo Francúzsku uskutočňujú od 17. novembra a v Paríži vyvolali sériu nepokojov.

    “Je to veľmi smutný deň i noc v Paríži. Možno je na čase zrušiť komickú a drahú Parížsku dohodu a vrátiť ľuďom peniaze vo forme nižších daní,” navrhol Trump.

    Americký prezident sa už v utorok 4. decembra kriticky vyjadril o dohode, ktorá podľa neho dvíha ceny energie pre zodpovedné krajiny, zatiaľ čo prehliada niektorých spomedzi najhorších znečisťovateľov. Takisto tvrdil, že protestujúci vo Francúzsku skandovali jeho meno.

    Protesty vo Francúzsku nemajú priamu spojitosť s Parížskou dohodou o boji proti klimatickej zmene z roku 2015. Prívrženci hnutia pomenovaného po charakteristických žltých výstražných vestách začali 17. novembra s blokádou ciest, križovatiek, nájazdov na diaľnice či dôležitých objektov alebo veľkoskladov pohonných hmôt, aby takto protestovali proti zvyšovaniu cien benzínu a nafty a poklesu kúpyschopnosti obyvateľstva, čo pripisujú opatreniam prijímaným Macronovou vládou.

     

    - Reklama -